Autor: onogost.me
Foto: tehnopolis.me
12:36
7.2.2019.

Peti Starting-up sa Nobuyukijem Otom

Sinoć je u Tehnopolisu, u okviru petog Starting- up in Nikšić događaja, održano predavanje Nobuyukija Ote, japanskog konsultanta u oblasti finansija i menadžmenta.


Prisutni su bili startapovi, preduzetnici i predstavnici kompanija članica Privrednog kluba Tehnopolisa. Ota je iskoristio priliku da svoja znanja i iskustva koja je stekao u višegodišnjem radu u svojoj kompaniji Valeocon Management Consulting i u akceleratoru Valeocon Start Up Support And Indeed Japan prenese prisutnima kao i da odgovara na postavljena pitanja i diskutuje na razne teme.

Tokom predavanja objasnio je Business model canvas i na praktičnim primjerima objasnio benefite ovog modela, naglašavajući da je od presudog značaja krenuti od kupaca kada kreirate marketing i prodajnu strategiju.

Takođe je grafički prikazao različite elemente vrijednosti koje mušterije ocjenjuju i objasnio zašto u poslu morate dobro da uradite osnovne stvari, pa tek onda da razmišljate kako da ih unaprijedite (pravilo Do the basic right).

Jedna od poruka koje je želio da prenese svojim predavanjem, a vezana je za prodaju, jeste da svaka kompanija treba da pravi analizu korisnika i u skladu sa tim kreira svoje tržište. Ako radite nešto što vaši klijenti neće cijeniti – traćite vrijeme i novac, smatra Nobuyuki.

„Ako ne komunicirate sa klijentima, ne možete imati adekvatne povratne informacije koje omogućavaju da umanjite rizik, napravite prototip servisa ili proizvoda koji je dovoljno napredan da znate potencijal uspjeha ili neuspjeha, i da se prilagodite svemu navedenom u kratkom roku. To je ključno za komercijalne kompanije“, kazao je on.

Naglasio da se, iako je već sedmi put u Crnoj Gori, raduje novoj posjeti. Cilj njegove posjete bio je da promoviše potencijal komercijalne saradnje između Crne Gore i Japana, a takođe da ljudima u Crnoj Gori pomogne da razviju svoje ideje u željenom pravcu. On smatra da naša zemlja svakako ima veliki potencijal za razvoj biznisa.

„Kao što svi znamo, Crna Gora je na putu da postane dio Evropske Unije. Ali prosto postati članica nije dovoljno. Ono što je najvažnije je da ima želju i viziju za budućnost. Crna Gora ima potencijal za investicije, ne samo iz EU, već i iz Azije i Japana“, rekao je Ota.

Na kraju se zahvalio prisutnima jer je ispunio svoju zamisao, a to je da uči od publike i vodi dvostranu komunikaciju, a to je najbolja vrsta predavanja.

 

tehnopolis.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:00
  24.8.2019.

  Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju su pokrivali, pokazuje Tablica simulacije iznosa otpremnina koju je Ministarstvo javne uprave proslijedilo državnim i lokalnim institucijama.

 • 11:27
  23.8.2019.

  Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.

 • 12:01
  22.8.2019.

  Sneaker klasik iz ’90. ugledao je svjetlost dana u potpuno novom ruhu.

 • 09:07
  22.8.2019.

  Crna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je u Upravi carina.