Peti Starting-up sa Nobuyukijem Otom

dsc_0160-1024x683
tehnopolis.me
  • Autor onogost.me
  • 07.02.2019. u 11:36

Sinoć je u Tehnopolisu, u okviru petog Starting- up in Nikšić događaja, održano predavanje Nobuyukija Ote, japanskog konsultanta u oblasti finansija i menadžmenta.

Prisutni su bili startapovi, preduzetnici i predstavnici kompanija članica Privrednog kluba Tehnopolisa. Ota je iskoristio priliku da svoja znanja i iskustva koja je stekao u višegodišnjem radu u svojoj kompaniji Valeocon Management Consulting i u akceleratoru Valeocon Start Up Support And Indeed Japan prenese prisutnima kao i da odgovara na postavljena pitanja i diskutuje na razne teme.

Tokom predavanja objasnio je Business model canvas i na praktičnim primjerima objasnio benefite ovog modela, naglašavajući da je od presudog značaja krenuti od kupaca kada kreirate marketing i prodajnu strategiju.

Takođe je grafički prikazao različite elemente vrijednosti koje mušterije ocjenjuju i objasnio zašto u poslu morate dobro da uradite osnovne stvari, pa tek onda da razmišljate kako da ih unaprijedite (pravilo Do the basic right).

Jedna od poruka koje je želio da prenese svojim predavanjem, a vezana je za prodaju, jeste da svaka kompanija treba da pravi analizu korisnika i u skladu sa tim kreira svoje tržište. Ako radite nešto što vaši klijenti neće cijeniti – traćite vrijeme i novac, smatra Nobuyuki.

„Ako ne komunicirate sa klijentima, ne možete imati adekvatne povratne informacije koje omogućavaju da umanjite rizik, napravite prototip servisa ili proizvoda koji je dovoljno napredan da znate potencijal uspjeha ili neuspjeha, i da se prilagodite svemu navedenom u kratkom roku. To je ključno za komercijalne kompanije“, kazao je on.

Naglasio da se, iako je već sedmi put u Crnoj Gori, raduje novoj posjeti. Cilj njegove posjete bio je da promoviše potencijal komercijalne saradnje između Crne Gore i Japana, a takođe da ljudima u Crnoj Gori pomogne da razviju svoje ideje u željenom pravcu. On smatra da naša zemlja svakako ima veliki potencijal za razvoj biznisa.

„Kao što svi znamo, Crna Gora je na putu da postane dio Evropske Unije. Ali prosto postati članica nije dovoljno. Ono što je najvažnije je da ima želju i viziju za budućnost. Crna Gora ima potencijal za investicije, ne samo iz EU, već i iz Azije i Japana“, rekao je Ota.

Na kraju se zahvalio prisutnima jer je ispunio svoju zamisao, a to je da uči od publike i vodi dvostranu komunikaciju, a to je najbolja vrsta predavanja.

 

tehnopolis.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije.
Pojedini trgovački lanci ograničiće kupovinu proizvoda po minimalnim cijenama u okviru akcije “Stop inflaciji” samo ukoliko bude očigledne zloupotrebe, potvrđeno je Portalu RTCG. Iz kompanije "Voli" naglašavaju da se ograničenje može desiti ukoliko se kupuju enormne količine proizvoda, dok sa druge strane u lancima "Idea" trenutno ne pominju ograničenja.