“Piva i Perućica u punom pogonu, nema bojazni od nestašice struje”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 22.11.2022. u 08:20
Nakon obilnih padavina hidroelektrane Piva i Perućica rade u punom pogonu, a građani ne treba da brinu jer ćemo imati dovoljno elektične energije, poručio je rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja u EPCG Bojan Đordan.

Kako podsjeća Đordan, od 15. novembra imamo padavine i to 200 litara po metru kvadratnom što se pozitivno odrazilo na pogone u hidroenergetskim objektima.

“Tako da su HE Piva i Perućica u punom pogodnu proizvodnje. Kada je u pitanju HE Perućica imamo maksimalnu proizvodnu od nekih sedam gigavat sati (Gwh) dnevno što je veoma zadovoljavajuće”, saopštio je Đordan, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

On navodi da je EPCG za novembar već ispunila očekivanu hidrologiju od oko 300 litara po metru kvadratnom.

“Približili smo se planiranim bilansnim količinama energije u jezerima. Što se tiče dotoka on je i prevazišao mogućnosti HE Perućica nekih 300 megavata, tako da smo i tu jako zadovoljni”, ističe Đordan i dodaje kako se nada da će dovoljno kiše biti i do kraja godine.

Ako budemo u decembru imali i prosječne padavine, kako kaže Đordan, sigurno nećemo morati da uvozimo struju, već ćemo, kako dodaje, moći određene količine i da izvozimo.

“Ne očekujemo nikakve probleme i nema bojazni od restrikcija”, poručio je Đordan.

On je ponovio da EPCG ne planira da traži povećanje cijene električne energije za 2023, ali će regulator 29. novembra donijeti konačnu odluku, po osnovu zahtjeva drugih kompanija.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.