PKCG: Odluku o Opštem kolektivnom ugovoru ne donositi ishitreno i netransparentno

1587457806-pkcg-i_960x600
PKCG
 • Autor onogost.me
 • 05.12.2022. u 11:59
Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) uputili su apel akterima Socijalnog savjeta da, kako su kazali, ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

Pozivaju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

Iz PKCG su kazali da su se, povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora, u javnosti mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se, kako su kazali, iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o njima.

“S tim u vezi, saopštavamo da ćemo se uvijek baviti privredom i njenim najboljim interesima. To ćemo činiti u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora”, navode iz PKCG.

Oni navode da tekst Opšteg kolektivnog ugovora nije dostupan privredi, i ističu, da to samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga u vezi sa čijim donošenjem su, kažu, jasno iskazali stav privrede – kao najvećeg poslodavca u Crnoj Gori.

“Iz medijskih napisa može se zaključiti da će nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80% za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme. Navedeno će neminovno dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u branšama značajno pogođenim posljedicama krize”, kazali su iz PKCG.

Iz tog udruženja privrednika navode da ni u čemu ne žele da ospore zahtjeve sindikata, jer je, kako dodaju, zaštita prava radnika i interes privrednika.

“Međutim, upravo iz ovih razloga, želimo da se povede računa o očuvanju svih privrednih subjekata, a naročito mikro i malih, jer bi svako dodatno opterećenje dovelo do gubitka radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG pozivaju da se povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

“U Komori vjerujemo da takav Opšti kolektivni ugovor nikome nije cilj. Stoga danas, nakon što smo isto učinili prema ministru rada i predsjedniku Vlade, još jednom upućujemo apel akterima Socijalnog savjeta, kojima je Ustav i Zakon dao u zadatak da se staraju o zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, da ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora. Cijenimo da u ovakvim uslovima na tržištu rada to nikome ne bi bilo od koristi. Ni državi, ni privednicima, ni sindikatima”, poručili su iz PKCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.
  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.