PKCG: Pripremljene smjernice za potpisivanje aneksa ugovora o građenju

PKCG
 • Autor onogost.me
 • 08.01.2023. u 11:11
Privredna komora (PKCG) pripremila je predlog smjernica za primjenu postupaka utrvrđivanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju, što bi trebalo da omogući potpisivanje aneksa koji bi obezbijedili nesmetane građevinske radove.

Privredna komora Crne Gore prepoznala je interes naših članica, odnosno privrednika, i već nekoliko mjeseci bavimo se iznalaženjem rješenja za probleme realizacije ugovora po javnim nabavkama koji su nastali zbog bitno promijenjenih okolnosti na tržištu, odnosno zbog porasta cijena i troškova gotovo svih inputa što predstavlja ogromno opterećenje za privredu, saopšteno je iz PKCG.

“Posebni i izraženi problemi nastali su u realizaciji ugovora o javnim nabavkama u sektoru građevinarstva. Nakon više inicijativa prema Vladi, Ministarstvo kapitalnih investicija zatražilo je od Privredne komore da sačini predlog Smjernica za primjenu postupaka utrvrđivanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju”, istakli su u saopštenju.

Ta institucija je, naglasili su, kroz multiresorsku radnu grupu (predstavnici Ministarstva finansija, Uprave za kapitalne projekte, Uprave za saobraćaj, Monstata, Privredne komore, Inženjerske komore, Građevinskog fakulteta), nakon osam održanih sjednica pripremila Smjernice, koje predstavljaju “neophodan tehnički dokument na osnovu kojeg se može pristupiti utvrđivanju razlika u cijeni kod ugovora o građenju”.

Smjernice su, dodaju iz PKCG, poslate Ministarstvu kapitalnih investicija i Vladi radi utvrđivanja formalno-pravne procedure za primjenu na odgovarajuće ugovore.

“Ovo treba da omogući potpisivanje aneksa ugovora o građenju, kako bi se izbjegle posljedice zaustavljanja projekata, raskidanja ugovora i samim tim direktne i indirektne štete po ekonomski rast s jedne strane, uz negativne posljedice na kompanije koje su izvođači radova i njihove zaposlene s druge strane”, naglasili su iz PKCG.

Poručuju da dalja nadležnost za operacionalizaciju ovih smjernica je na Upravi za kapitalne projekte i Upravi za saobraćaj, odnosno na Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja koja usmjeravaju i koordiniraju rad ove dvije uprave koje su i najveći naručioci radova.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.
  Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.