Početak i kraj godine “peglali” sušne mjesece na berzi električne energije

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.03.2023. u 08:35
Dok se čeka 31. mart kada će biti, shodno Zakonu o računovodstvu, objelodanjen izvještaj o poslovanju EPCG za 2022. godinu, portal Onogošt donosi presjek onoga što je u ovom trenutku bilo moguće dobiti iz te kompanije, kada je u pitanju prije svega poslovanje na berzi električne energije, u godini za nama koja je donijela velike izazove za nacionalnu energetsku kompaniju. Bilans pokazuje da je u jednom trenutku EPCG imala velike gubitke zbog uvoza struje, ali su novembarske i decembarske kiše „ispeglale“ minus na podnošljivih 2,6 miliona eura.

Iz EPCG podsjećaju da je sušna godina uzrokovala da proizvodnja električne energije iz hidroelektrana bude samo 76% od plana, što je  uticalo i na povećanje uvoza, po ekstremno visokim cijenama.

„S druge strane, imali smo rekordnu proizvodnju u TE Pljevlja. Sve te oscilacije su, sigurno, uticale na poslovanje EPCG, o čemu će javnost biti upoznata kada se završi finansijski izvještaj“, navode u EPCG.

Podsjetimo, predsjednik odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović saopštio je nedavno da je ta kompanija za prva dva mjeseca ove godine po osnovu izvoza električne energije zaradila više od 56 miliona eura.

Kada je u pitanju godišnji prihod po osnovu prodaje struje crnogorskom konzumu, što građanima, što privredi,  shodno knjigovodstvenoj evidenciji (glavna knjiga) FCS, ostvareni prihod od prodaje električne energije u 2022. godini, iznosio je:

 • Distributivni kupci – domaćinstva                      115.715.003,74€;
 • Distributivni kupci – ostala potrošnja                101.099.462,88€;
 • Direktni kupci                                                             7.742.597,27€

„Navedeni prihod odnosi se na sve obračunske stavke sa računa za utrošenu energiju, a koje, pored stavki za aktivnu električnu energiju (cijena koju definiše EPCG), obuhvataju i sve druge stavke utvrđene regulativom: mrežne usluge, OIE i druge naknade (što ne definiše EPCG). U prihodu kod distributivnih potrošača, oko 49% se odnosi na aktivnu EE, a oko 51% na mrežne usluge i druge naknade“, dodaju iz EPCG.

Za godinu zaposlena 84 nova radnika

U 2022. godini rastao je broj zaposlenih. Prema podacima iz EPCG, na dan 1. 1. 2022. godine ukupan broj zaposlenih je bio 1.024, dok je na isti datum 2023. godine taj broj iznosio 1.108.

Ukupan budžet kompanije u dijelu odnosa troškova zarada u ukupnim troškovima poslovanja za 2022. godinu iznosio je 4,4%, dok je isti, primjera radi, u 2018. godini iznosio 7,30%, u 2019. godini 6,71%, u 2020. godini 6,57%, a u 2021. godini 6.35%.”, zaključuju u EPCG.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece.