Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinje projekat poboljšanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Eko-fond
 • Autor onogost.me
 • 20.04.2024. u 08:02
U sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, Evropska komisija je opredijelila 30 miliona eura podrške Crnoj Gori, od čega je osam miliona eura namijenjeno za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima.

”Prije dva dana zvanično je otpočeo Odlukom Vlade, a na predlog Ministarstva energetike i rudarstva, ambiciozan projekat koji će imati ključnu ulogu u unapređenju energetske efikasnosti širom zemlje. Eko-fond još jednom potvrđuje posvećenost i ključnu ulogu u mjerama energetske efikasnosti u Crnoj Gori, otuda proističe i institucionalni značaj u ostvarivanju ciljeva projekta i jačanju svijesti građana o važnosti efikasnog korišćenja energije”, saopšeno je povodom početka projekta.

U narednim danima, najavili su, građanima će biti detaljno predočen redosled faza koje je neophodno realizovati, kako bi ostvarili pravo na subvenciju.

”Naime, postupak započinje elektronskom popunom aplikacije, koju prati analiza pristiglih prijava, rad komisije koja će utvrditi nulto stanje, izvođenje radova koji su predmet konkurisanja, i utvrđivanje završnog stanja po čijem isteku slijedi isplata subvencije”, pojasnili su iz Eko-fonda i  dodali da će u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva koordinisati implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, obezbijediti resurse za sprovođenje projekta i raditi na ostvarivanju ciljeva, kako su rekli, u skladu sa najvišim standardima efikasnosti i održivosti.

Najavili su i da će iste mjere biti realizovane u sektoru turizma, a u saradnji sa više ministarstava.

”U pripremi je realizacija istih mjera u sektoru turizma u iznosu od 3.500.000 eura koje će Eko-fond sprovesti u saradnji sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Ministarstvom energetike i rudarstva”, navodi se u saopštenju.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – animirani “Garfild”, akcija “Furioza: Pobesneli Maks Saga”, drama “Himera”.