Podrška uzgoju ljekovitog bilja

zs_zac5
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2016. u 15:40

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je drugi javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za ovu godinu, koji će biti otvoren do 15. novembra.

Iz Ministarstva je saopšteno da se poziv objavljuje u okviru Agrobudžeta za ovu godinu i budžetskog programa Podrška uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja. 

“Investicije prihvatljive pozivom odnose se na nabavku sertifikovanog sjemenskog i sadnog materijala neophodnog za zasnivanje plantaža višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i nabavku opreme i specifične mehanizacije za modernizaciju proizvodnje”, navodi se u javnom pozivu.

Korisnik podsticajnih sredstava je građanin ili preduzeće koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji se vodi u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Prihvatljivi predmeti nabavke obuhvataju sertifikovani sjemenski i sadni materijal, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, kao i specifičnu opremu i mehanizaciju. 

U specifične kriterijume prihvatljivosti spada minimalna površina zasada od 0,3 hektara, pravilan geometrijski raspored biljaka u zasadu, odnosno definisan međuredni i razmak između biljaka u redu, poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse i redovna primjena agrotehničkih mjera.

“Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme, a investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini, pri čemu poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške od pet hiljada eura u toku godine”, precizira se u pozivu. 

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, a visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije, do pet hiljada eura po gazdinstvu. 

“Ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva za taj javni poziv prelazi budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva”, dodaje se u pozivu. 

Nakon završetka investicije, nosilac poljoprivrednog gazdinstva predaje arhivi Ministarstva zahtjev za podršku i potrebna dokumenta u šta spadaju kopije lične karte i Rješenja iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) ne stariju od šest mjeseci za preduzeća, dokaz o kupljenim materijalima sa specifikacijom i sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti sjemenskog i sadnog materijala. 

Prihvatljivi dokazi o kupovini su račun na kojem je iskazan porez na dodatu vrijednost (PDV), ovjerena potvrda o prenosu sredstava ili ovjeren izvod iz banke kao dokaz o uplati, a u slučaju kada je investicija nabavljena iz inostranstva i ovjeren swift od banke i jedinstvena carinska deklaracija. 

“Obrazac zahtjeva za podršku može se preuzeti na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u kancelarijama Ministarstva i Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji. Zahtjev za podršku i potrebna dokumenta treba dostaviti preporučenom poštom na adresu Ministarstva”, precizira se u pozivu.

Pravo na podršku ostvaruje se u tekućoj godini na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske Komisije, koja ima zadatak da provjeri realizaciju investicije na terenu. 

“U slučaju da podnosilac zahtjeva ne dozvoli ili spriječi rad Komisije, ili na bilo koji drugi način utiče na njen rad, podneseni zahtjev neće biti odobren”, navodi se u pozivu. 

Komisija će nakon procjene realizacije investicije na terenu sačiniti izvještaj praćen foto dokumentacijom i dostaviti ga Direkciji za biljnu proizvodnju. Komisija ima pravo praćenja realizovane investicije u naredne tri godine. 

“Podnosilac čiji zahtjev ne bude prihvaćen biće obavješten o razlozima za odbijanje”, zaključuje se u pozivu.

 

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.
Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.