Politikolog po struci, šminker u duši: Mlada Nikšićanka u šminkanju pronalazi svoj umjetnički izraz

nada_radovic_naslovna
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.03.2017. u 07:09

Dotjerivanje, uljepšavanje i njegovanje je nešto što je urođeno ženskoj prirodi. Neke dame su vične tome, dok neke, pak, to prepuštaju profesionalcima. 

Budući da dame danas sve češće posjećuju profesionalnog šminkera, veliko je pitanje koga izabrati. Naša sugrađanka Nada Radović jedna je od onih kojoj naše sugrađanke sve češće ukazuju povjerenje.

U intervjuu za portal Onogošt Nada govori o šminkanju kao umjetnosti dvadeset prvog vijeka, “make up-u”, trendovima i drugim stvarima koje prate posao profesionalnog šminkera.

Kada i kako si počela da se baviš profesionalnim šminkanjem?

Kažu da ljubav prema umjetnosti nastaje slučajno. Tako je nastala i moja. Osoba sam koja uživa u svakom obliku stvaralaštva, naročito u vizuelnoj umjetnosti. Sve je počelo u toku mojih studija na Fakultetu političkih nauka, kada je u moru pojmova politike, sociologije, statistike, oblasti koje ne dozvoljavaju nikakvu vrstu umjetničkog izraza, jednostavno nastala potreba za šminkanjem kao načinom da izrazim svoju kreativnost. U početku sam, naravno, kreativnost ispoljavala na sebi i bliskim ljudima, međutim vremenom je ljubav prema šminkanju rasla, a moja tehnika sve više napredovala pa je na kraju profesionalno šminkanje, pored aktivnog angažmana u nevladinom sektoru, postalo moje drugo zanimanje. Krenula sam na kurs profesionalnog šminkanja koji mi je omogućio da  naučim našminkati svako lice na odgovarajući način i udovoljiti zahtjevima svojih klijenata.

Da li su Nikšićanke zainteresovane za usluge profesionalnog šminkanja?

Iako ranije nije bilo uobičajeno da dame posjećuju profesionalnog šminkera, danas je to praksa na skoro svim svečanostima. Uvijek se trudim da ispoštujem zahtjeve klijenata, ali prije svega nastojim prikazati individualnost i posebnost osobe koju šminkam.

Sve je više zahtjeva i želja “običnih” devojaka koje dolaze sa fotografijama poznatih ličnosti, ali njihove crte lica često nisu takve i bilo bi više štete nego koristi našminkati ih baš tako. Zbog toga uvijek dio vremena posvetim konsultaciji kako bih kod svake žene istakla ono najljepše. Zato šminkanje i jeste umjetnost, bez šablona, jer je svako lice priča za sebe i ne postoje dva ista, već je svako poseban i lijep na svoj način. Pažljiv šminker se na neki način bavi i psihologijom, posmatra osobu koju uljepšava, na osnovu haljine ili nakita pokušava da ocijeni koliko je žena smjela i otvorena, temperamentna i  šta bi kod nje trebalo naglasiti…

Koje su najčešće make-up greške?

Veliki sam zagovornik da se mora napraviti razlika između dnevne i večernje šminke. Djevojke danas pretjeruju u stvarima koje bi trebalo da budu minimalne na licu, naročito u toku dana. Ono što najčešće primijećujem kao greške u šminkanju kod svojih sugrađanki jesu pretjerano naglašene obrve i usne iscrtane mnogo iznad svoje prirodne ivice. Ovaj “trend” ne može nikog učiniti ljepšim i uglavnom ima suprotan efekat. Takođe primjećujem da veliki broj njih voli da koristi dvije-tri nijanse tamniji puder kako bi postigle efekat preplanulog tena. Kratak savjet: Ukoliko niste profesionalci u šminkanju, najčešće važi pravilo – manje je više!

Kako se izdvojiti u moru profesionalnih šminkera?

Činjenica je da je svakog dana sve više djevojaka koje se odlučuju za ovaj poziv, pa je postalo jako teško istaći se i biti prepoznat i cijenjen. Veoma je važno pokazati razumijevanje i dostupnost za sve klijente i biti na raspolaganju za rezervacije, savjete i sugestije 24 sata. Dalje, ono što izdvaja prave profesionalce jeste sam odnos sa klijentom jer je šminkanje vrlo intimna stvar, pa morate učiniti da se klijenti osjećaju ugodno i sigurno. Dakle, mora se voditi računa o pristojnoj razdaljini sa koje šminkate, teme za razgovor koje treba prilagoditi profilu žene, čak i o muzici koja ide u pozadini. Posebno važna stvar je higijena i održavanje pribora za rad kako bi se spriječilo prenošenje bakterija. Takođe, ono zbog čega sam ja vrlo brzo našla mjesto u svijetu šminke jeste pristupačna cijena. Imajući u vidu naš životni standard trudila sam se da uslugu profesionalnog šminkanja svima učinim dostupnom.

Kako se šminkati ove sezone?

Baš kao i u modi, u trendu je look sedamdesetih. Akcenat se stavlja na svježinu lica, pa je iskonturisano lice, što je bilo veoma popularno proteklih godina sada prošlost. Na scenu stupaju jaka rumenila, “draping” i “strobing” tehnike koje ostavljaju efekat precizne i sofisticirane šminke. Njihov cilj je da naglase svježinu i mladost žene, što se već uveliko primjenjuje u mom salonu. Takođe tu je veliki povratak maskare koja zamjenjuje vještačke trepavice kao zastarjeli trend. Ovog proljeća umjesto mat ruževa nosiće se sedefasti ruževi i sjajevi, a u modi su opet i olovke za oči kao i veoma sjajni kapci.


Da li ženski svakodnevni ritual zbilja postaje poseban umjetnički izraz?

Dok se u svijetu o šminkanju uveliko govori kao o još jednom obliku umjetnosti dvadeset prvog vijeka, u Crnoj Gori se to još uvjek posmatra kao zanat, a prema poslu profesionalnog šminkera postoje mnoge predrasude, naročito među starijom populacijom. Iako većina ljudi na ovim prostorima šminkanje doživljava samo kao ”alat” za postizanje već nametnute definicije ljepote, za mene je to kreativni umjetnički izraz, nikako samo uljepšavanje ili tehnika! Razlog je jednostavan. Šminkanje postoji oduvi..jek. U starom Egiptu je pored estetskog imalo religijski smisao i izraz, u antičkom Rimu i kroz veliki dio istorije služilo je da se naprave klasne razlike. U modernom dobu i danas šminkanje počinje da se posmatra kao umjetnost. Umjetnost u službi ljepote. Iako su se trendovi šminkanja kroz istoriju mijenjali, jedno je ostalo isto, a to je da šminka služi da istakne ono najljepše na nama!

Nadin rad mozete pogledati na Facebook stranici Profesionalni šminker Nada Radović i na Instagram stranici Make up by Nada.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Menadžment Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu direktor Rade Milošević, pozdravlja zajedničku akciju Osnovnog državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u sklopu koje su danas uhapšene 24 osobe kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo iz člana 264 Krivičnog zakonika - utaja poreza i doprinosa, kroz poslovanje 20 pravnih lica koja su obuhvaćena istragom i za koja je izdata naredba za pretres, saopšteno je iz UPC.
Eurosuper 98 od danas je jeftiniji jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).