Poreski inspektori izrekli kazne od 733.000 eura, privremeno zatvorena četiri objekta

Uprava prihoda i carina
 • Autor onogost.me
 • 25.07.2023. u 15:19
Poreski inspektori su od 1. maja do 23. jula ove godine obavili 1.895 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 157. Po tom osnovu je izdato 219 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 733.700 eura, saopštili su iz Uprave prihoda i carina.

Ističu da su četiri objekta privremeno zatvorena.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 594.425 eura, od čega je naplaćeno 292.025 eura ili 49,13%. Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima). Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 4 poreska obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti. Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije”, navodi se u saopštenju.

Ističu da građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

“Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika u primorskim opštinama, kod kojih su prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC u saznanju da postoji mogućnost da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga. Za sve obveznike kod kojih je utvrđeno neregularno poslovanje, primjenjuju se oštre kaznene mjere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata, poštujući osnovne principe u radu UPC – neselektivnost i nultu stopu tolerancije za sivu ekonomiju”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.
  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.