Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poreski obveznici, ažurirajte podatke u Registru PU

porez
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 09.09.2016. u 16:30

Poreska uprava PU i Unija poslodavaca UPCG pozvali su sve poreske obveznike da u najkraćem roku ažuriraju podatake u Registru PU.

Na konsultativnom sastanku predstavnika te dvije institucije, koji je održan na inicijativu PU, konstatovano je da poseban problem predstavlja što značajan broj poreskih obveznika ne poštuje zakonsku obavezu u pogledu prijavljivanja promjena adrese poslovanja, brojeva fiksnih i mobilnih telefona kompanija ili ovlašćenih kontakt osoba.

“Imajući u vidu da UPCG uvijek potencira potrebu preventivnog u odnosu na represivno djelovanje svih inspekcijskih organa, a naročito PU, zaključeno je da upravo neažurni kontakt podaci predstavljaju prepreku za preventivno ukazivanje na uočene propuste i greške poreskih obveznika, a sve u cilju njihovog blagovremenog otklanjanja i izbjegavanja izricanja mjera za sankcionisanje”, navodi se u zajedničkom saopštenju PU i UPCG.

Iz PU su podsjetili na zakonsku obavezu poreskih obveznika da o svim promjenama koje nastanu u toku poslovanja, a odnose se na upisane podatke u Registar PU, obavijeste poreski organ, u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

Nepoštovanje navedene zakonske odredbe, kako su dodali, predstavlja prekršaj i podliježe izricanju kaznene mjere, propisane Zakonom o poreskoj administraciji.

“Zakon predviđa da će se novčanom kaznom u iznosu od hiljadu do 15 hiljadaeura kazniti kompanija, odnosno novčanom kaznom od 500 do šest hiljada eura preduzetnik, ukoliko ne obavijeste poreski organ o promjenama koje se odnose na podatke upisane u poreski registar u roku od 15 dana od dana nastanka promjene”, objašnjeno je u saopštenju.

Iz PU i UPCG su podsjetili da se ažuriranje registracionih podataka obavlja na način što poreski obveznik podnese prijavu.

Neophodno je da se, prije njenog podnošenja provjeri tačnosti podataka unešenih u registar i to prvenstveno o glavnom mjestu poslovanja odnosno sjedišta kompanije, ovlašćenim osobama i brojevima telefona.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.