Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poseban fokus u 2017. biće naplata poreza

porez
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 03.01.2017. u 16:10

Ukupan poreski dug na dan 30.11.2016. godine iznosio je 574.924.132 eura, a isti je u odnosu na 2015. smanjen za više od 12 miliona eura. 

U fokusu aktivnosti Poreske uprave u 2017. godini biće primarno povećanje fiskalne discipline kod naplate poreza i doprinosa na lična primanja, imajući u vidu da su isti od značaja ne samo za ostvarenje državnog budžeta, već i za obezbjeđenje osnovnih prava zaposlenih u Crnoj Gori, rekao je u intervjuu Dnevnim novinama direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

“Ukupan poreski dug na dan 30.11.2016. godine iznosio je 574.924.132 eura, a isti smo, nakon višegodišnjeg rasta, tokom prethodne godine uspjeli da smanjimo i to za više od 12 miliona eura, imajući u vidu da je posljednjeg dana 2015. godine iznosio 587.688.851 eura. Treba pomenuti da je, recimo, tokom 2011. godine dug porastao 74.032.033 eura, zatim u 2012. godini dug je takođe porastao 71.559.961 eura, a 2014. godine čak porastao 101.751.325,eura te ovakav rezultat smatram velikim iskorakom u upravljanju poreskim dugovanjima”, rekao je Mugoša.

On je istakao da zakon o budžetu i sanacioni plan za stabilizaciju javnih finansija imaju direktni uticaj na očekivanja Vlade Crne Gore od Poreske uprave, kao jednog od organa zaduženog za prihodnu stranu budžeta, tj. naplatu javnih prihoda.

“Smatram da je za uspješno obezbjeđenje neophodnih budžetskih prihoda potrebno efikasno postupanje Poreske uprave, ali i preduzimanje mjera države za jačanje poslovnog ambijenta i uvođenje različitih stimulativnih mjera radi podsticanja privredne aktivnosti i proširenja poreske osnovice”, rekao je Mugoša za DN.

Kada su u pitanju očekivanja od Poreske uprave, ista podrazumijevaju efikasnu naplatu kako tekućih, tako i zaostalih potraživanja, i uspostavljanje većeg stepena poreske discipline, a mi će usmjeriti sve kapacitete kako bi navedene ciljeve ostvarila.

“U fokusu aktivnosti Poreske uprave biće primarno povećanje fiskalne discipline kod naplate poreza i doprinosa na lična primanja, imajući u vidu da su isti od značaja ne samo za ostvarenje državnog budžeta, već i za obezbjeđenje osnovnih prava zaposlenih u Crnoj Gori. Sem toga, posebnu pažnju posvetićemo kontroli zahtjeva za povraćaj PDVa, koji je prepoznat kao poseban rizik za poštovanje propisa, kao i svim ostalim aktivnostima, procijenjenim kao prioritetnim za kontrolu kroz efikasno upravljanje rizikom. Takođe, iniciraćemo izmjenu određenih zakonskih propisa kako bi se poreskom organu, uz usvajanje omogućilo efikasnije postupanje u sankcionisanju nelegalnog poslovanja i naplati prihoda”, rekao je Mugoša.

Imajući u vidu navedeno, Poreska uprava će sistemskim i sveobuhvatnim pristupom biti u mogućnosti da ispuni očekivanja, i ostvari naplatni zadatak za 2017. godinu.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.
Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.