Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poskupljenje kafe u julu

Screenshot
 • Autor onogost.me
 • 29.06.2024. u 22:23
U Crnoj Gori bi u julu moglo doći do osjetnog poskupljenja kafe, najavili su pojedini vlasnici firmi koji se bave prodajom ovog proizvoda.

Koliko još nije poznato, ali prema najavama kafa bi mogla da poskupi do 20 odsto. Cijenu diktira poskupljenje sirove kafe na svjetskom nivou poručuju prodavci i uvjeravaju da su prinuđeni na taj korak.

Od zrna pa do kafe u kesi dug je put. Sirova kafa brodovima stiže iz Indije, Brazila i Vijetnama a ove godine zbog vremenskih prilika tamo bilježe slabu berbu. Sve to utiče na skok cijena ove sirovine na berzi za gotovo 100 odsto.

Vlasnik fabrike kafe "Crnagorakop" Slobodan Babić kazao je da su velike suše i vremenske nepogode znatno uticale da poskupe transporti.

"Velike suše bile u Indiji, Brazilu, kao i velike kiše, i to je dosta ugrozilo tako da su te vremenske nepogode dosta uticale, a i ratne prilike su uticale da znatno poskupe ti transporti. Mi lično iz Crne Gore ne možemo uticati'', kazao je Babić.

Zato pojedine firme koje se bave prodajom kafe najavljuju poskupljenje ovog artikla do 20 odsto.

U firmi Crnagorakop kažu da će ipak sačekati.

"Realno je da na ovim cijenama bude poskupljenje, ja se čak plašim da će biti veće... Ne znam šta će se izdešavati to je berzanska roba u ovih 15 dana, mi sigurno do 15. nećemo podizati cijene a 15. ćemo da vidimo šta i kako dalje", kazao je Babić.

A 100 grama kafe u marketima košta oko 1,20 eura, a šoljica za mnoge omiljenog napitka nema cijenu poručuju građani.

Dan bez šoljice kafe stoga je mnogima nezamisliv, ali kako sad stvari stoje izvjesno je da će ovog ljeta koštati skuplje.

"Tako da nije popularno i naša politika nije da svako malo dižemo cijene. Kad budemo podigli cijenu kafe želimo da poručimo potrošacima da je to bila situacija da nismo mogli dalje", naveo je vlasnik Crnagorakop-a.

Zanimljivu računicu izveo je Fidelti konsalting ukoliko bi kafa u nabavci poskupila 10 odsto. Kilogram dobre kafe u nabavci koštaće 27,5 eura. Od jednog kilograma se može napraviti 120 kafa.

Dakle, trošak jedne šolje kafe nakon poskupljenja iznosiće 23 centa.

Po tome bi kafa u ugostiteljskim objektima kafa poskupila tačno dva centa. Ipak realnije je očekivati da poskupi bar 10 centi što je pet puta veće povećanje maloprodajne cijene od povećanja cijene nabavke.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.