Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poslanici usvojili budžet za narednu godinu

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 27.12.2022. u 21:16
Skupština Crne Gore usvojila je Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu. Za budžet su glasala 43 poslanika, a nije bilo uzdržanih niti glasova protiv.

Takođe, usvojen je i Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu, sa 41 glasom za.

Nije prihvaćen Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu. Uzdržano je bilo 37 poslanika, a protiv njih šest.

Usvojen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Podsjećamo, jedna od ključnih karakteristika budžeta je da su planirani transferi za socijalnu zaštitu od 785 miliona eura, odnosno 34 odsto ukupnih izdataka budžeta, što predstavlja istorijski maksimum.

Predviđena su sredstva za povećanje penzija i zarada u javnom sektoru.

Kapitalni budžet, kao ključna razvojna komponenta, iznosi 202,6 miliona eura, što ako se izuzmu sredstva koja su u tekućoj godini opredijeljena za realizaciju projekta prioritetne dionice autoputa, predstavlja povećanje od 35 miliona eura za ostale projekte.

Očekuje se ostvarenje deficita budžetske potrošnje u iznosu od 5,9 odsto BDP-a, odnosno 366 miliona eura.

Nedostajuća sredstva za narednu godinu će iznositi 705 miliona eura, dok se država u narednoj godini može zadužiti do 600 miliona eura.

Na Predlog budžeta za narednu godinu poslanici su podnijeli preko 100 amandmana.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.