Postoji legenda o grahovskoj fabrici, Kovačević: Nije do nas već do investitora, obnovićemo kontakt

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.01.2023. u 08:15
Da li se vlasti u Crnoj Gori osvajaju na račun predizbornih obećanja? Teško. Izbore u Crnoj Gori dobijaju neke druge okolnosti, a vjerujemo da nikad nećemo do kraja jasno saznati koje. Ali o tom nekom drugom prilikom.

Nego, kakvi bi to bili predizborni skupovi kad se nešto ne bi obećavalo.

A istorija obećavanja kada je Nikšić u pitanju duga je i bogata. Danas i sjutra podsjetićemo na to kroz dvije priče – današnju koja će obraditi obećanje aktuelne vlasti, i sjutrašnju koja će se dotaći jednog predizbornog obećanja bivše loklane uprave na čelu sa Veselinom Grbovićem. Razlog – čisto da se ne zaboravi.

Kada je povodom Dana oslobođenja Nikšića pričao za “Dan” , predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, saopštio da je zadovoljan urađenim kada su pitanju kapitalni projekti, a posebno otvaranjem značajnog broja radnih mjesta u gradu pod Trebjesom (3.000 kako je tada naveo iako sama opština dosad skoro ništa nije uradila da otvori bilo koje radno mjesto, ne računajući zapošljavanja u javnoj upravi). Ali je najavio realizaciju brojnih drugih projekata, a prije svega u kratkom roku rekonstrukcije ulica i kvartova što je, ruku na srce, urađeno dosta efikasno, neki su projekti aktivni, a za druge u ovoj godini i budžetski opredijeljen novac.

Ipak, ostala je legenda o grahovskoj fabrici (prehrambenih proizvoda) jer je Kovačević je u predizbornoj kampanji čvrsto obećao realizaciju tog projekta i to zahvaljujući dobrim odnosima sa Srbijom odakle je trebalo da investitori otvore proizvodni pogon prehrambene industrije.

O tome se, dakle, pričalo kao da je praktično sve spremno, samo da se dugme pritisne.
Govoreći za Dan, ponovio je manje više isto, ali i prvi put objasnio šta se desilo sa investitorima.

“Mi smo još u kampanji za lokalne izbore imali praktično dogovoreno otvaranje jedne fabrike na Grahovu, međutim kada sam ja razgovarao sa investitorom nakon izbora on je rekao da se taj neki momenat promijenio kada je poslovanje njegove kompanije u pitanju i da bi njemu valjalo da razgovara sa predstavnicima tadašnje Vlade kako bi se ta investicija realizovala, međutim, do tih sastanaka, kada je Vlada Zdravka Krivokapića u pitanju, nije došlo, a u međuvremenu se Vlada promijenila tako da je taj posao zastao, ali svakako postoji mogućnost da se realizuje u nekom narednom periodu”.

Par mjeseci kasnije Kovačević je odgovarao na pitanja Vijesti o pomenutoj fabrici.

“Imali smo uoči kampanje čvrsta obećanja od investitora koji ovdje ima i halu i zemljište. Nakon što sam stupio na funkciju predsjednika opštine imao sam susret sa vlasnikom te kompanije, međutim, bilo je zahtjeva da se on sretne sa tadašnjim premijerom, gdje sam ja obezbijedio konekciju, ali dalji pregovori su zastali. Nije sa strane opštine, već je do investitora. Mi ćemo ove godine pokušati te pregovore da obnovimo, jer na Grahovu ima potencijala za jednu takvu fabriku, koja bi se bazirala na prehrambenim proizvodima. Vidjeli smo da se u Tuzima otvorila fabrika čipsa, a Grahovo je jedan od najvećih proizvođača krompira u Crnoj Gori, a kompanija koja je trebalo tu da dođe se bavi i tom proizvodnjom. Ostaje da vidimo šta ih je to pokolebalo i postoji li mogućnost da ostvare investiciju. Mi ćemo na tome insistirati”, pojasnio je Kovačević i dodao da Grahovo sa svojim položajem ima vjerovatno u našoj opštini i najbolju perspektivu u budućem periodu.

“Mislim da nam neće biti teško da poboljšamo stanje. Mi ćemo sa investitorom obnoviti kontakt, a ako ne, imamo alternativna rješenja da zajedno sa stanovništvom ovdje krenemo u neku takvu priču. Ovo je teren opterećen brojnim teškim i komplikovanim odnosima iz prošlosti, ali mi se čini da dolazi neko novo vrijeme i da ćemo moći otvorenog srca da krenemo u razvoj i napredak”, poručio je on.

Dakle, za sada mrka kapa kada je investitor u pitanju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Agrobudžet za 2023. godinu biće uvećan nekih 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je u Bojama jutra Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
  Na javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW) do 1. februara prijavilo se 2.845 potrošača, od čega 2.549 pojedinaca, dok je 296 prijava pristiglo od privrednih kompanija.