Potpisan granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa

Ministarstvo finansija
 • Autor onogost.me
 • 14.02.2023. u 12:59
Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa potpisali su danas ministar finansija Aleksandar Damjanović, u ime Vlade Crne Gore i predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Kako su naglasili u Ministarstvu, potpisivanju ugovora prethodilo je niz sastanaka tokom kojih su zajednički sagledavane mogućnosti unaprjeđenja položaja ovog dijela javnog sektora, u kontekstu trenutne socioekonomske situacije, visine inflacije, kao i činjenice da su zaposleni u upravi i pravosuđu imali niske zarade. Dogovor je postignut sa ciljem postizanja balansa u odnosu na ostale GKU.

“Novim ugovorom regulisani su koeficijenti za zarade za sve zaposlene iz nekadašnje grupe poslova D (ekspertsko-rukovodni, ekspertski i izvršni kadar) i istovremeno je izvršeno uvećanje za oko 25%, kao i ujednačavanje zarada u organima uprave, sudovima, tužilaštvima, za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija. U zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni tokom tekuće i naredne godine, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se i mogućnost dodatnog uvećanja koeficijenata na zarade od po 10% za 2024. i 2025. godinu”, navode u saopštenju.

Potpisani ugovor, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40% na 50%. Takođe, prvi put je data mogućnost da se državnim službenicima zarada uveća po osnovu naučnog zvanja magistra, koji su ovo naučno zvanje stekli do 2017. godine, kao i za doktore nauka.

Za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, isplate za pripravnost i dežurstvo obračunavaće se po stvarnom broju ostvarenih sati pripravnosti i dežurstva, umjesto dosadašnjeg procentualnog obračunavanja.

“Ovo je prvo uvećanje koeficijenata za državne službenike i namještenike od 2016. godine, kada je donijet Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. GKU stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, stoga će oko 12 hiljada zaposlenih, dugo očekivano uvećanje imati već u februarskoj zaradi, kroz djelimično povećanje, dok će martovska zarada biti uvećana u punom iznosu”, navode u Ministarstvu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.