Potpisan ugovor o kreditu između ŽICG i EBRD

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 28.12.2022. u 11:49
Ugovor o kreditu od 11 miliona eura od Evropske banke za obnovu i razvoj za nabavku mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz potpisan je danas.

Ugovor su potpisali ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru Remon Zakarija i izvršna direktorica Željezničke infrastrukture Marina Bošković.

“Kreditu između Željezničke infastrukture Crne Gore i EBRD-a na iznos od 11 miliona eura potreban je za realizaciju Projekta nabavke mehanizacije za održavanje pruga (građevinsko i elektrotehničko) i nove opreme za pomoćni voz. Ovom prilikom potpisana je i Državna garancija za potrebe pomenutog kreditnog aranžmana na isti iznos između Države Crne Gore i EBRD-a. Potpisivanju su prisustvovali članovi odbora direktora ŽICG, predsjednik tog odbora, Radovan Vukić i pomoćnik ID za investicije, Dragan Radević, kao i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Miloš Rajović”, navode u saopštenju.

Kako objašnjavaju, svrha navedenog projekta jeste da se pomogne ŽICG pri finansiranju mehanizacije za održavanje pruge, koja će se koristiti za redovno i bezbjedno održavanje kompletne željezničke mreže u Crnoj Gori.

“Projekat se sastoji od dvije komponente. Prva se odnosi na nabavku mehanizacije za održavanje pruge, uključujući mašinu za podbijanje kolosjeka, opremu za održavanje kolosjeka i sitnu mobilnu opremu. Druga komponenta se odnosi na konsultantske usluge za podršku realizacije projekta i nadzor nad radovima za prvu komponentu. Očekuje se da će Projekat biti realizovan u roku od dvije godine od datuma stupanja na snagu Ugovora”, naglašavaju u Ministarstvu finansija.

Kako dodaju, ugovoreni iznos kredita iznosi ukupno 11 miliona eura, sa rokom raspoloživosti kreditnih sredstava od tri godine od datuma potpisivanja. Ugovorom o kreditu predviđen je rok otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu i varijabilnu kamatnu stopu koja se sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od 1%.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Agrobudžet za 2023. godinu biće uvećan nekih 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je u Bojama jutra Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
  Na javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW) do 1. februara prijavilo se 2.845 potrošača, od čega 2.549 pojedinaca, dok je 296 prijava pristiglo od privrednih kompanija.