Potvrđeno: Petorica otpuštenih radnika Željezare Toščelik primaće plate do kraja sudskog postupka

otpusteni_radnice_zeljezare_01
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 03.09.2015. u 15:14

Vijeće Osnovnog suda u Nikšiću odbilo je kao neosnovan prigovor Toščelika, koji će morati da uplati sve zaostale zarade petorici otpuštenih radnika, ali i da im isplati sve naredne do okončanja postupka.

Advokatica otpuštenih radnika, Tijana Živković, ističe kako je Vijeće procijenilo da je  sudija Sanja Nikić, donijela  zakonitu presudu koja je detaljno obrazložena. To, kaže ona, znači da je za radnike Toščelika obezbjeđena naknada zarada sve do pravosnažnog okončanja ovog postupka, počev od 6.maja kada su radnici otpušteni. U ranijem obrazlozenju sudije Nikić navodi se da je riječ o privremenoj mjeri socijalnog karaktera jer su porodice ostale bez sredstava za egzistenciju.

“Zadovoljna sam ovom odlukom a nadam se i pozitivnom ishodu postupka i da će radnici biti vraćeni na posao”, kazala je Živković i dodala da je prvostepeno rješenje postalo pravosnažno, tako da Toščelik više nema dozvoljenih pravnih sredstava za pobijanje ovog rješenja o izdavanju privremene mjere.

Otpušteni radnici su tvrdili da su mimo zakonskih 40 radnih sati, u sedmici kada su otpušteni imali još od 15 do 20 prekovremenih časova. Nakon što su odbili da rade uručeni su im otkazi.

Ubrzo nakon ovih dešavanja u nikšićku željezaru je ušla i inspekcija rada koja je utvrdila gruba kršenja zakona.

Inspekcija rada kaznila je sa 5,460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na konkurs za odabir članova Odbora direktora državne Elektroprivrede (EPCG) pristigle su 52 prijave, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva energetike i rudarstva.