Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Povećanje minimalaca poslodavcima donosi veći trošak za 46 eura

wallet-2302241_960_720
Pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2021. u 06:54

Minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula ove godine, a do tada će se pregovarati sa poslodavcima o smanjenju dažbina na zarade ili uvođenja neoporezivog dijela zarade, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Predstavnici svih poslaničkih klubova vladajuće koalicije predali su juče Skupštini predlog izmjena Zakona o radu kojim se definiše da minimalna zarada ne može biti manja od 250 eura.

Minimalna zarada sada iznosi 222 eura.

Na minimalnu neto zaradu od 222 eura, poslodavac plaća još 142 eura raznih dažbina, odnosno ukupna minimalna zarada ga košta 364 eura.

Kada bi se iznos minimalca povećao na 250 eura, poslodavac bi plaćao još 160 eura dažbina ili ukupno 410 eura.

Zapravo - na iznos predviđenog rasta neto minimalne zarade od 28 eura poslodavac bi platio još 18 eura dažbina ili 46 eura ukupno.

O ovom predlogu zakona prethodno nije konsultovan Socijalni savjet. Kada je minimalna zarada posljednju put povećana u julu 2019. godine, postignuta je načelna saglasnost socijalnih partnera da se narednih godina nastavi njeno povećanje uz istovremeno smanjenje dažbina na zarade.

Tada su smanjeni doprinosi na zdravstveno osiguranje za dva odsto bruto zarade.

Crna Gora jedina u regionu, a i u Evropi, nema neoporezivi dio zarade. Uvođenje ove olakšice poslodavci traže godinama, ali je prethodna Vlada to odbijala dok je, prema informacijama “Vijesti”, nova Vlada spremna da o tome razgovara.

Neoporezivi dio zarade u Srbiji sada iznosi 18.300 dinara ili oko 155 eura, dok je u BiH 260 eura.

Prema podacima sa kraja 2019. godine na minimalnu zaradu je bilo osigurano 14 hiljada zaposlenih, a još oko 40 hiljada na iznos između 222 eura i 250 eura.

Poslanici koji su potpisali ovaj predlog u obrazloženju navode da sadašnji iznos minimalne zarade čini tek trećinu minimalne potrošačke korpe.

“Uvjereni smo da predloženo povećanje neće značajnije povećati troškove ni u privatnom, ni u javnom sektoru. Povećanje iznosa minimalne zarade će za efekat imati značajno povećanje budžetskih prihoda po osnovu naplate poreza, prireza i doprinosa koji se plaćaju na zarade”, navedeno je u obrazloženju.

Poslanici vladajuće većinu juče su predložili izmjene kojima se staračke naknade poljoprivrednim proizvođačima starijim od 60 godina za žene i 65 godina za muškarce povećavaju sa 50 na 70 odsto minimalne penzije.

To bi značilo povećanje sa 72 na 102 eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
Vlada će od ponedjeljka limitirati cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica, i to: pšeničnog brašna tip – 400, pšeničnog brašna tip – 500, šećera kristal, jestivog suncokretovog ulja, soli za ljudsku ishranu (kuhinjska so 1kg). Ovo je CdM-u kazao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.