Nikšić Vrijeme
11.1°C Kiša, neprekidna: umjerena

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Povlačenje Wudy-ja u završnoj fazi, kupci da vrate proizvode u prodavnice

pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2022. u 13:05
Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštila je da je povlačenje Wudy proizvoda u završnoj fazi.

Povučeni su Wudy 240 grama cocktail, Wudy 250 grama, Wudy maxipack 1 kilogram, Wudy 150 grama sa sirom određenih lotova, odnosno datuma proizvodnje.

Wudy
Foto: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

 

 

“Potrošačima se savjetuje da ukoliko kod sebe imaju kupljene gore navedene proizvode sa rokovima upotrebe iste vrate u maloprodajni objekat u kojem je kupljen, a za isti će biti obeštećeni u skladu sa instrukcijama uvoznika”, kazali su iz Uprave.

Navode da su od strane uvoznika obaviješteni o povlačenju iz predostrožnosti sa tržišta određenih serija pileće viršle proizvođača AIA (Agricola Tre valli Soc.Coop. A.R.L) iz Italije, zbog mogućeg prisustva bakterije Listeria monocytogenes iznad propisanih vrijednost

“Dodatno, na osnovu informacija datih kroz RASSF (Sistem za brzo obavještavanje Evropske unije), utvrđeno je da je ova bakterija početkom avgusta utvrđena u siru proizvedenom u Italiji, a da je sir iz tog objekta korišćen za proizvodnju određenih vrsta barenih odnosno kuvanih proizvoda od mesa – viršli”.

U Crnu Goru uvezeno je ukupno 4.106 kilograma, od čega se 2.434 kilograma nalazi u skladištu uvoznika.

“Ostala količina, koja je isporučena većem broju maloprodajnih objekata širom Crne Gore, je u završnoj fazi povlačenja. Uvoznik je, na osnovu uspostavljenog sistema sledljivosti, u skladu sa zakonskom obavezom i u saradnji i pod nadzorom inspekcije za hranu, obavjestio maloprodajne objekte kojima je isporučio gore navedene serije da odmah povuku ove proizvode iz prometa i izvrše povraćaj u najkraćem roku”, navodi se u saopštenju Uprave.

Iz Uprave su kazali da njihovi inspektori vrše pojačanu kontrolu u objektu uvoznika, u maloprodajnim objektima širom Crne Gore kao i prilkom uvoza.

“U toku je uzorkovanje i ispitivanje proizvoda uzetih iz maloprodajnih objekta radi dodatne provjere na listeriju ostalih lotova iz ove grupe proizvoda. Napominjemo da Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove već duži niz godina sprovodi monitoring na prisustvo Listeria monocytogenes, kroz Program bezbjednosti hrane”, kazali su.

Dodaju da se prilikom uvoza pošiljke proizvoda životinjskog porijekla podvrgavaju obaveznim mikrobiološkim ispitivanjima, uključujući i listeriju, u skladu sa analizom rizika.

Ova bakterija do sada nije utvrđena u ispitivanim proizvodima.

“Оva bakterija može izazvati zdravstvene probleme, naročito kod posebno osjetljivih osoba (trudnice, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, stariji i pacijenti u bolnicama. Napominjemo da se primjenom opštih mjera higijene(adekvatno čišćenje, pranje, čuvanje na odgovarajućoj temperaturi, i sprječavanjem mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade značajno umanjuje rizik od moguće infekcije, a da se termičkom obradom (kuvanje, pečenje) ovaj rizik gotovo u potpunosti eliminiše”, zaključuju iz Uprave.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.
Nekada profitabilno državno preduzeće, Elektroprivreda Crne Gore, koje je ove godine ušlo u zonu poslovnog gubitka, Vlada Crne Gore pomaze kupovinom akcija u veoma nejasnim okolnostima, saopštili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).