Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljen plan izrade Programa trgovinskih olakšica 2024-2026

Ministarstvo finansija
 • Autor onogost.me
 • 16.03.2024. u 08:31
Na juče održanoj sjednici Savjeta za trgovinske olakšice, drugoj po redu, usvojen je Izvještaj o radu za 2023, ali i predstavljen plan izrade Programa trgovinskih olakšica 2024-2026, koji će, kako je navedeno, doprinijeti povećanju efikasnosti i pojednostavljenju procedura u oblasti trgovinskih olakšica.

''Izradom Programa će se uspostaviti okvir za sistemsko rješavanje identifikovanih barijera u ovoj oblasti, a donošenjem Programa će se obezbijediti jedinstveni pristup obavezama iz Sporazuma o trgovinskim olakšicama STO, CEFTA Dodatnog protokola 5, kao i zahtjevima u odnosu na barijere u spoljnoj trgovini koje je identifikovao privatni sektor'', saopšteno je iz Ministarstva finansija sa sjednice kojom je predsjedavala državna sekretarka Jovana Nišavić.

Akcenat će biti, dodali su iz Ministarstva, na izazovima u trgovini, digitalnoj transformaciji i već preuzetim međunarodnim obavezama.

''Takođe, na sjednici članovi su upoznati sa statusom projekta trgovinske i transportne olakšice na Zapadnom Balkanu, u dijelu uvođenja i implementacije sistema Jedinstvenog šaltera u spoljnoj trgovini koji treba da bude digitalni alat koji će olakšati trgovinu smanjenjem troškova, vremena i napora za ispunjavanje regulatornih zahtjeva za uvoz i izvoz'', navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Primarni zadatak Savjeta za trgovinske olakšice je davanje preporuka za donošenje i sprovođenje politika i razvojnih projekata u oblasti trgovinskih olakšica, kao i koordinacija aktivnostima između nadležnih organa, nadležnih organa i privatnog sektora radi efikasnog sprovođenja reformi u ovoj oblasti.

Cilj tih reformi je povećanje transparentnosti, pojednostavljenje, harmonizacija i usklađivanje procedura na granici radi ubrzanja prekograničnog kretanja robe.

 

Izvor: dan.co.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.