Predstavnici Evropske komisije obišli Tehnopolis, svečano otvaranje 18. septembra

13649474_10206699369898541_1196700104_n
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2016. u 12:10

Radovi na rekonstrukciji nekadašnjeg Doma vojske, budućeg Inovaciono-preduzetničkog centra u završnoj su fazi. Uskoro će ovaj objekat dobiti prve stanre koji će u uz pomoć resursa koje će nuditi Tehnopolis, biti u mogućnosti da u trogodišnjem periodu razvijaju svoje biznis ideje. 

Darko Petrušić, pomoćnik ministra nauke, kaže da će uskoro uslijediti i opremanje Tehnopolisa, već početkom avgusta, te da će biti dobijena i upotrebna dozvola čime će se ostvariti , kako je naglasio,  svi planovi da se ovaj centar svečano otvori 18. septembra.

„Posebno nam je drago da je završen javni poziv za kompanije koje su aplicirale. Mi očekujemo da u roku od mjesec sve bude završeno i da odlučimo koje će kompanije ovdje doći. Veoma važno je reći da je Tehnopolis namijenjen mikro, malim i srednjim kompanijama, a jedan poseban dio biće posvećen novokreiranim kompanijama, a imaćemo posebnu kreditnu liniju preko IRF-a za stanare“, kazao je Petrušić.

Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa, podsjetio je da je nedavno završeno prijavljivanje na konkurs, te da sada slijedi faza evaluacije pristiglih projekata.

„ Prvo će tehnička komisija utvrditi da li su aplikacije tehnički ispravne, a nakon toga će petočlana ekipa, sastavljena od eskperata iz oblasti koje su dominiraju kroz aplikacije, izvršiti testiranje svih aplikacija i biće napravljena rang lista“, objašnjava on i dodaje da su veoma zadovoljni zbog 23 pristigle aplikacije.

„ Čitav proces teče onako kako smo planirali. U prvom pozivu neće svaka aplikacija biti zadovoljavajuća u smislu da odmah dobiju podršku Tehnopolisa, ali mogu ući u predinkubacionu fazu da dobiju konsultante da i dalje razvijaju ideju nakon čega bi mogli postati i stanari“, objašnjava Bataković i dodaje da su prijave stizale iz svih krajeva Crne Gore, a jedna je stigla i iz Bosne i Hercegovine.

Tehnopolis su danas obišili i predstavnici Evropske komisije, iz Direktorata za nauku i istraživanje Evropske komisije, a koji prate razvoj Crne Gore kada je u pitanju ta oblast.

Tanja Fridriks je ispred Delegacije kazala da je veoma zadivljena i zadovoljna onim što je vidjela danas u Nikšiću.

„Sve izgleda lijepo, ali tek ćemo da vidimo kako će sve biti implementirano u praksi. Ipak, mogu reći na osnovu objašnjenja koja smo dobili da je ovo projekat koji je u potpunosti u saglasju sa onim čemu mi težimo na nivou Evropske Unije. To je dobro jer imate evropske pretenzije , a suština je da zajedno radimo na inovacijama. Ova kuća će ponuditi velike mogućnosti za to i ovo je vrlo moderan način za jače razvijanje nauke, istraživanja i inovacija i nadam se da će firme koje budu smještene ovdje imati dobru evaluaciju, u skaldu sa evropskim standardima, sa najboljim idejama za opšte dobro i na dobrobit svih građana Crne Gore “, zaključila je ona.  

Radovi na Tehnopolisu počeli su 20.jula prošle godine, a izvodi ih konzorcijum “Novi Volvox” iz Podgorica i pljevaljska “Tehnogradnja”. 

Vrijednost radova je oko 1,7 miliona eura. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.