Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prekovremenim radom ugrožavaju se radnici

toscelik
rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 21.08.2016. u 15:12

Uvođenje prekovremenog rada problem je sa kojim se suočavaju radnici Toščelika, ali i KAP-a i Crnagoraputa. U Uniji slobodnih sindikata kažu da je riječ o izuzetno teškim poslovima i da se prekovremenim radom ugrožava zdravlje i bezbjednost radnika. 

Inspekcija rada je početkom avgusta u Toščeliku utvrdila prekoračenje zakonskog maksimuma za prekovremeni rad od 10 sati nedjeljno i uputila zahtjev poslodavcu da otkloni te nepravilnosti. Iz inspekcije su najavili ponovnu kontrolu.

"Radi se od subote do nedjelje veče, tj ponedjeljka ujutru. Tako se radi da bi bila jeftinija struja. Radnika u Željezari je oko 300, od toga 110 stalno zaposlenih, ostalo su ugovorci", kazao je, za TVCG, predsjednik Sindikata Toščelika, Pero Kadović.

Predsjednik USSCG, Srđa Keković, smatra da bi radnici KAP-a i Željezare trebalo da imaju skraćeno radno vrijeme.

"Kada govorimo o KAP-u i Željezari to su poslovi ljudi rade na poslovima opasnim po život, gdje bi radno vrijeme moralo da bude skraćeno. Inspekcija rada bi tu trebalo da bude neki balans, ona bi trebalo da uspostavi ravnotežu. Naravno, govorim i o drugim inspekcijama", rekao je Keković.

 

RTCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.