Prekovremenim radom ugrožavaju se radnici

toscelik
rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 21.08.2016. u 15:12

Uvođenje prekovremenog rada problem je sa kojim se suočavaju radnici Toščelika, ali i KAP-a i Crnagoraputa. U Uniji slobodnih sindikata kažu da je riječ o izuzetno teškim poslovima i da se prekovremenim radom ugrožava zdravlje i bezbjednost radnika. 

Inspekcija rada je početkom avgusta u Toščeliku utvrdila prekoračenje zakonskog maksimuma za prekovremeni rad od 10 sati nedjeljno i uputila zahtjev poslodavcu da otkloni te nepravilnosti. Iz inspekcije su najavili ponovnu kontrolu.

“Radi se od subote do nedjelje veče, tj ponedjeljka ujutru. Tako se radi da bi bila jeftinija struja. Radnika u Željezari je oko 300, od toga 110 stalno zaposlenih, ostalo su ugovorci”, kazao je, za TVCG, predsjednik Sindikata Toščelika, Pero Kadović.

Predsjednik USSCG, Srđa Keković, smatra da bi radnici KAP-a i Željezare trebalo da imaju skraćeno radno vrijeme.

“Kada govorimo o KAP-u i Željezari to su poslovi ljudi rade na poslovima opasnim po život, gdje bi radno vrijeme moralo da bude skraćeno. Inspekcija rada bi tu trebalo da bude neki balans, ona bi trebalo da uspostavi ravnotežu. Naravno, govorim i o drugim inspekcijama”, rekao je Keković.

 

RTCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.