Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prihodi države od akciza na cigarete povećani 72 odsto

UPC
 • Autor onogost.me
 • 12.10.2022. u 15:37
Uprava prihoda i carina u septembru je ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 203,5 miliona eura, što je za 20 miliona (11 odsto) više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 24 miliona (13 odsto) više u odnosu na 2019.godinu, saopšteno je iz ove institucije.

“Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za navedeni period za 19,4 milion eura (11 odsto). Prema strukturi naplaćenih prihoda dominira naplata poreza na dodatu vrijednost sa iznosom od 105,3 miliona eura, što je odnosu na prošlu godinu više za 27,2 miliona (35 odsto) a u odnosu na planirani iznos više za 24 miliona (29 odsto). Naplata poreza na promet nepokretnosti u septembru iznosi 2,4 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više za 306.668,67 eura ili 15 odsto a u odnosu na planirani iznos više za 691.940,11 eura ili 41 odsto. Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 3,6 miliona eura, što je za 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, saopštili su iz UPC.

Naplata doprinosa na zarade u ovom mjesecu iznosi 41,9 miliona eura što je za 14 odsto manje nego u istom periodu lani, dok je za 6 odsto više od planiranog iznosa, imajući u vidu izmjenu poreskih propisa koji su na snazi od januara 2022. godine.

“Ostvarena bruto naplata po osnovu akciza iznosila je 25 milion eura i niža je za 8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Imajući u vidu odluku o smanjenju akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 50 odsto, naplata akciza je smanjena za 20 odsto u odnosu na planirani iznos. S tim u vezi, po osnovu akcize na mineralna ulja i njihove derivate naplaćeno je 11,2 miliona, što je za 40 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, najveći rast naplate ostvaren je kod akcize na duvanske proizvode. Po tom osnovu naplaćeno je 10,6 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 4,2 miliona ili 67 odsto a u odnosu na planirani iznos više za 3 miliona (40 odsto)”, navedeno je u saopštenju.

Naplata prihoda po osnovu carine iznosila je 3,9 miliona eura što je za 1,2 miliona ili 44 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a u odnosu na plan veće za 46 odsto.

“U periodu januar – septembar 2022. godine, ostvarena je bruto naplata prihoda u iznosu od 1,55 milijardi eura, što je za 154 miliona ili 11 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 93 miliona (ili 6 odsto) više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda za navedeni period za 151 milion eura (11 odsto). Prema strukturi naplaćenih prihoda, po osnovu poreza na dodatu vrijednost naplaćeno je 755 miliona eura, što je odnosu na prošlu godinu više za 191 milion (34 odsto), a u odnosu na planirani iznos više za 171 milion (29 odsto)”, navode oni.

Naplata poreza na promet nepokretnosti u navedenom periodu iznosila je 20 miliona eura što je u odnosu na prošlu godinu više za 7 miliona ili 53 odsto a u odnosu na planirani iznos više za 8,3 miliona ili 68 odsto.

Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 31 milion eura, što je za 44 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Naplata doprinosa za navedeni period iznosi 318,4 miliona eura što je za 17 odsto manje od naplate u prošloj godini, dok je za 4 odsto manje od planiranog iznosa, imajući u vidu izmjenu poreskih propisa koji su na snazi od januara 2022.godine. Ostvarena bruto naplata po osnovu akciza iznosila je 196 miliona eura i veća je za 5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Imajući u vidu odluku o smanjenju akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 50 odsto, naplata akciza je smanjena za 5 odsto u odnosu na planirani iznos. S tim u vezi, po osnovu akcize na mineralna ulja i njihove derivate naplaćeno je 99,2 miliona eura, što je za 20 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, najveći rast naplate ostvaren je kod akcize na duvanske proizvode. Po tom osnovu naplaćeno je 70 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 29 miliona ili 72 odsto, a u odnosu na planirani iznos više za 23 miliona (49 odsto). Naplata prihoda po osnovu carine iznosila je 29,3 miliona eura, što je za 8 miliona ili 40% više u odnosu na isti period prethodne godine. U odnosu na planirani iznos naplata je povećana za 31 odsto”, navedeno je u saopštenju UPC.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
  Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.