Prijave za projekat Solari 5000+ do 10. marta

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.02.2023. u 08:05
Elektroprivreda (EPCG) je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžila rok za prijavu za projekat Solari 5000+ do 10. marta.

Zainteresovani građani i privreda, kao i vlasnici stambenih objekata u zgradama do četiri sprata, mogu se prijaviti putem online prijave koja se nalazi na sajtu www.solari.epcg.com.

“Projekat Solari 5000+ (70 MW), namijenjen je kako domaćinstvima i pravnim licima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata). Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW. Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a Elektroprivreda Crne Gore će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema”, navodi se na sajtu kompanije.

Mogućnost samostalne proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, predstavlja, dodaju iz EPCG, najbolji garant sigurnog i pouzdanog snabdijevanja. Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i preduzeća, pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca, objasnili su iz EPCG.

Korišćenje mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije doveli su i do usvajanja novog izraza PROSUMER/proizvođač-kupac, a koji označava krajnjeg kupca električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe, a da višak proda, odnosno isporuči u distributivni sistem.

EPCG je, prema riječima njenih predstavnika, od početka projekta uradila sve da pojednostavi proces prijave i ugradnje sistema, pa je čak inicirala i izmjenu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koja je omogućila da se ubrza dinamika, a potrošači jednostavno i brzo ugrade opremu.

“Takođe, kompanija EPCG Solar Gradnja zaposlila je i obučila timove koji su na usluzi potrošačima da efikasno, jednostavno i brzo dođu do faze da sami proizvode električnu energiju”, dodali su iz EPCG.

Iz kompanije su podsjetili da je Crna Gora zemlja sa velikim brojem sunčanih dana i veoma pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece.
  Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.