Pripravnicima od septembra 450 eura

money-1005477_960_720_2_12
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 13.08.2022. u 12:04
Korisnici koji trenutno pohađaju program stručnog osposobljavanja primiće u septembru i oktobru naknadu od 450 eura, umjesto predviđenih 266 eura, a kako radni odnos traje do 15. oktobra pripravnici će, za tih 15 dana rada, u novembru primiti 225 eura.

To je “Vijestima” pojasnio poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

Skupština je na inicijativu SD-a 28. jula usvojila izmjenu Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Njome je utvrđeno da pripravnici imaju pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 450 eura, koliko iznosi minimalna zarada, umjesto dosadašnjih 50 odsto prosječne zarade u državi. Kako se obračun odnosio na prosječnu zaradu u prethodnoj godini pripravnici su tokom ove godine primali 266 eura, jer je prosječna plata lani bila 532 eura.

Međutim, više pripravnika se požalilo “Vijestima” da je i u toku ovog mjeseca primilio 266 eura.

Kako je pojasnio Mugoša, zakonom je definisano da se korisnicima isplaćuje novčana naknada najkasnije do desetog u mjesecu za prethodni mjesec, a pošto je Skupština tek na kraju prošlog mjeseca usvojila pomenutu izmjenu, a odluka prije dva dana stupila na snagu, studenti su u avgustu primili naknadu od 266 eura koja se odnosi na jul, jer se se mjera ne primjenjuje retroaktivno.

Da nije došlo do izmjene zakona naredna generacija pripravnika bi sljedeće godine primala nešto više od 350 eura, jer je prosječna plata ove godine oko 710 eura.

Krajem 2021. godine Skupština je usvojila izmjene Zakona o radu, kojima je definisano da minimalna u neto iznosu ne može biti niža od 450 eura.

Iz SD-a su u obrazloženju ove izmjene zakona naveli da smatraju da osobe sa stečenim visokim obrazovanjem u procesu stručnog osposobijavanja (kojih je nešto više od 2.700) ne mogu biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zaposlene, odnosno da njihove mjesečne naknade ne bi trebalo da budu niže od minimalne zarade.

Mugoša je kazao da je za sprovođenje ovog zakona na mjesečnom nivou treba izdvojiti oko 500 hiljada eura, dok je u skupštinskom izvještaju matičnog Odbora za prosvjetu konstatovano da će, prema podacima predstavnika Vlade, efekat uticaja ove izmjene na budžet države u 2023. godini iznositi oko 2,9 miliona eura više nego što je to predviđeno za realizaciju navedenog programa.

Iz GP URA su amandmanom predložili da naknade umjesto 450 eura budu za 100 eura niže, kako bi se kroz postepeno povećanje ostvario adekvatan balans između fiskalnog uticaja, odnosno održivosti javhih finansija, ali je taj predlog odbijen.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci, počinje 15. januara i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem, a program se u Crnoj Gori primjenjuje već deceniju.

Skupština je na istoj sjednici donijela odluku i da poveća studentske kredite sa oko 40 na 112 eura, a studentske stipendije sa 87 na 225 eura.

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.