Pripravničke plate kasne zbog hakera

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 21.09.2022. u 13:19
Zbog toga što su Vladini serveri u blokadi usljed hakerskih napada, trenutno se radi na pokretanju servisa putem kojeg se vrši ažuriranje podataka, te će u narednom periodu svi korisnici programa stručnog osposobljavanja biti uredno isplaćeni, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Isplata naknade za avgust pripravnicima kasne 10 dana, iako je zakonom definisano da se korisnicima isplaćuje novčana naknada najkasnije do desetog u mjesecu za prethodni mjesec.

”Ministarstvo prosvjete će isplatiti naknadu nakon dobijanja ažuriranih spiskova za avgust od strane svih partnera koji učestvuju u sprovođenju ovog programa. Imajući u vidu da je rad Vladinih servera u blokadi zbog hakerskih napada, trenutno se radi na pokretanju servisa putem kojeg se vrši ažuriranje podataka, te će u narednom periodu svi korisnici programa biti uredno isplaćeni”, rečeno je iz resora kojim rukovodiMiomir Vojinović, ali nijesu mogli da preciziraju kada će biti izvršena isplata.

Skupština je 28. jula usvojila izmjenu Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, čime je utvrđeno da pripravnici imaju pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 450 eura, koliko iznosi minimalna zarada, umjesto dosadašnjih 50 odsto prosječne zarade u državi. Kako se obračun odnosio na prosječnu zaradu u prethodnoj godini pripravnici su tokom ove primali 266 eura, jer je prosječna plata lani bila 532 eura.

Ta izmjena zakona stupila je na snagu 11. avgusta, a iz Zavoda za zapošljavanje “Vijestima” su kazali da bi zato visina novčane naknade poslije tog datuma trebalo da budu uvećana, a iz Ministarstva prosvjete da će im zarada biti uvećana shodno izmjeni zakona.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci, počinje 15. januara i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Pandemija koronavirusa u prethodne dvije godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vjetroelektrane “Gvozd” jer su njene posljedice uticale na globalni poslovni ambijent i energetski sektor, a to se sve odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta.
  I pored izdašnih padavina, energetska situacija u Crnoj Gori se nije značajnije popravila kada su u pitanju dotoci na rijeci Zeti i nivoi akumulacija HE Perućica, izjavio je za Portal RTCG izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić.