Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pripremili model otplate poreskog duga

porezi1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2016. u 08:12

Vlada Crne Gore pripremila je nacrt Zakona o mjerama poreske podrške. Kako je objasnio ministar finansija Raško Konjević razlog je to što je poreski dug do 27. jula 2016. godine iznosi oko 777 miliona eura.

Od toga može da se naplati 236 miliona. Zakon će biti usvojen kao Lex specialis.

„Nakon usvajanja zakona, Ministarstvo finansija objaviće javni oglas kako bi svako imao priliku da se prijavi. Jedan od uslova je da dužnik jednokratno plati 10 odsto glavnog potraživanja u najviše u 60 rata. Stimulans da se učestvuje je činjenica da zakon predviđa otpis kamata i troškova postupka u vezi sa glavnim dugom. Od 777 milion na kamate otpada oko 146 miliona. To je posljednja šansa da neredovne platiše potpišu sporazum sa državom“, rekao je Konjević na konferenciji za novinare u vladi.

Zakon predviđa i minimalne rate.

„Kod fizičkih lica mimimalna rata je 50 eura, a za pravna lica koja imaju preko 50 zaposlenih ona iznosi hiljadu eura“, rekao je on.

On je objasnio i šta se dešava ako se kasni s ratama.

„Ukoliko kašnjenje bude veće od tri mjeseca, ugovor se raskida i vraća se iznos kamata na osnovni dio duga i pokrenuće se stečajni postupak“, kazao je Konjević.

S druge strane, zakon će podstaći i one koji su do sad redovno plaćali poreze. To su kompanije sa tzv. bijele liste.

„Nivo će se kretati u skladu s tim koliko je dozvoljeno a da ne predstavlja državnu pomoć. To znači da maksimalno može iznositi 200 hiljada eura. Ukupan zahvat stimulacije bio bi negdje oko sedam miliona eura“, pojasnio je Konjević.

Konjević je objasnio da slijedi javna rasprava, a nacrt su podržali poslodavci i Privredna komora, kao i jedan dio akademske zajednice.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.