Priznanje od Evropske komisije: Tehnopolis ocijenjen kao potpuno operativan

33460051_1688043071286571_4021958683377270784_n
IPC Tehnopolis
  • Autor onogost.me
  • 04.08.2018. u 06:06

Inovaciono-preduzetnički Centar Tehnopolis postiže odlične rezultate, a potvrda tome je i ocjena Evropske komisije koja u najnovijem izvještaju o napretku naše zemlje Tehnopolis definiše kao „fully operational“.  

Direktor IPC Tehnopolis Ratko Bataković kazao je da su u ovoj godini uspjeli da realizuju i više od planiranih aktivnosti. Bataković za Dnevne novine navodi da je mnogo toga urađeno, ali da je najvažnije što se Tehnopolis prepoznaje kao institucija koja može da pomogne svima onima koji pokreću i razvijaju biznis.

„  Trenutno imamo 24 stanara, od njih 5 se nalazi u predinkubaciji, šest u inkubaciji, 11 u virtuelnoj inkubaciji, kao i dva klijenta koja koriste komercijalne uslove.  Svi oni pokrivaju različite sektore kao što su IT sektora, kreativne industrije, obnovljivi izvori energije, marketing, arhitektonskih vizuelizacija, online platformi za edukaciju i upravljanje ljudskim resursima. Tu su i klasteri: turistički, agroturistički i ručne radinosti“, ističe Bataković.

I sektor za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva ostvario je značajne rezultate.

 „ Trenutno implementiramo šest međunarodnih projekata. Kroz te projekte smo generisali oko 800.000 eura bespovratnih sredstva sopstvenog budžeta. Pored tekućih projekata ove godine su predata tri nova projektna predloga ukupne vrijendosti oko 3 miliona eura“, naglasio je  Bataković.  Tehnopolis uveliko pomaže i stanarima biznis inkubatora u djelu upravljanaja projektima, a u toku su pripreme za naredni ciklus poziva.

FULLY OPERATIONAL

Rezultate Tehnopolisa ne primjećuju samo u Crnoj Gori. U najnovijem izvještaju Evropske komisije o naprtku naše zemlje u evroskim integracijama ocjenjuje se i rad Tehnopolisa.

„ U dijelu koji se odnosi na inovativne djelatnosti navodi se da je Evropska komisija jako zadovoljna i IPC Tehnopolis ocjenjuje kao „fully operational.

„ To je prvi pt da se na takav način istakne rad jedne  institucije. To nam daje za pravo da vjerujemo da smo na pravom putu.  Mi imamo jasnu viziju razvoja Tehnopolisa u skladu sa strateškim planom Vlade Crne Gore za razvoj inovativnih djelatnosti  i mi smo se vodeći tom vizijom ustvari i razvili u to što sada i jesmo i što je Evropska komisija prepoznala. To nam je podstrek za dalji rad“, naglašava Bataković.  Za dobre rezultate koje postiže Tehnopolis, po riječima Batakovića, zaslužan je stručan i posvećen tim radnika. Bataković naglašava i doprinos saradnje sa opštinom i Ministarstvom nauke.

BROJNE AKTIVNOSTI

U proteklih sedam mjeseci tehnopolis je intenzivno radio na realizaciji brojnih aktivnosti. Bataković izdvaja Kamp za malde preduzetnike koji se nedavno završio na Vučju.

„ Na taj način promovišemo Tehnopolis među mladim ljudima , okupljamo mlade ljude i što je najvažnije promovišemo preduzetništvo“, rekao je Bataković.  Tehnopolis je potpisao i ugovore o saradnji sa firmom European Cert d.o.o. i  IT Centrom Kliker iz Beograda.

 „ Od oktobra ćemo u Tehnopolisu organizovati rad IT centra  Kliker za djecu od šest godina pa naviše koja će imati priliku da uče programiranje i 3D modelingu. U proteklih seda mjeseci organizovali smo ili podržali organizaciju oko 470 događaja koje je posjetilo oko 7.650 učesnika. Realizovane su i besplatne obuke  i to u 3D max programu i kurst 3D štampe, programiranju, digitalnom marketingu, kao i izradi biznis planova“, istče Bataković. Početkom septembra, kako kaže, biće poznat i plan obuka za jesenju sezonu.  

 DOM REVOLUCIJE

Po riječima Batakovića Tehnopolis je zainteresovan i i da svoje kapacitete proširi  i to u Domu revolucije čija je rekonstrukcija uveliko u toku.

„ Nas su obišle nekolike strane delegacije među kojima su predstavnici Mađarske, Japana, UNOPS-a i Kine. Očekujemo da ćemo među njima pronaći pravog donatora za realizaciju jendog velikog projekta. U pregovorima smo sa opštinom Nikšić da nam omogući jedan dio Doma revolucije da iskoristimo za proširenje kapaciteta, jer su naši kapaciteti, posebno za biznis inkubator, već popunjen. U Domu revolucije  formirali bi međunarodni multimedijalni centra sa centom za posjetioce u kojem bi se se nalazio digitalizovani prikaz svih potencijala Nikšića“, kaže Bataković.

ANIMIRATI MLADE DA SE OKRENU BIZNISU

U narednim mjesecima u Tehnopolisu će, kako kaže Bataković, nastaviti intenzivno da rade na realizaciji planirani aktivnosti.

„ Naš konstantan izazov je kako animirati mlade da se okrenu biznisu. Jako nam je važna oblast inovacija i mi se trudimo da na što bolji način pomognemo kreiranju te inovativne zajednice, da animiramo što više maldih ljudi koji treba da prepoznaju da u Tehnopolisu imaju partnera koji će im omogućiti podršku za osnivanje svog biznisa“, kaže Bataković.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.