Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prodaja stanova pala 80 odsto, cijene iste

zgrada_1000_plus1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 28.02.2021. u 07:33

Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave korona virusa u Crnoj Gori u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine su saopštili da ni početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

Ipak, poznati građevinski investitori su, u razgovoru za Pobjedu, poručili da i pored drastično smanjene prodaje, neće smanjivati cijene stanova.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori su saopštili Pobjedi da oporavak crnogorskog tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije u Crnoj Gori i najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji. Ističu da je na tržište, pored pandemije kovid-19 negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori, u posljednjih pola godine.

Oni očekuju da bi se stabilizacija tržišta, kao i povećana potražnja i prodaja nekretnina, prvenstveno stanova mogla očekivati krajem ove i početkom naredne godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih građevinskih investitora, vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović, naveo je da se situacija na tržištu nekretnina nije popravila ni u prva dva mjeseca ove godine, kao i da je interesovanje i dalje značjano manje nego što je bilo u periodu prije pandemije.

“U odnosu na period prije pandemije, mi smo negdje na 50 do 60 odsto prodaje. Nema značajnih izmjena na tržištu nekretnina ni na početku ove godine. Može se reći da čak i blago opada interesovanje, tako da je početkom godine prodaja manja za nekih pet odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Radović.

Očekuje da će se tržište nekretnina i uopšte ekonomija stabilizovati tek naredne godine.

On je naveo da se cijene nekretnina održavaju uglavnom na istom nivou.

“Ja bih rekao da su stabilno niske cijene stanova. Ako se bude moralo ići ispod tog nivoa cijena onda neće biti interesa za gradnju i za investicije”, smatra Radović.

On dodaje da Zetragradnja ne planira smanjivati cijene stanova.

“ Mi nećemo smanjivati cijene. Možemo da smanjimo investicije, ali da smanjimo cijene ne sigurno, to nam se ne isplati, a nemamo potrebe da žurimo u očekivanju boljih vremena”,istakao je Radović.

On je precizirao da se cijene stanova Zetagradnje u Podgorici kreću od 1.100 do 1.300 eura po kvadratu, dok se na nekim ekskluzivnim lokacijama stanovi te kompanije prodaju i po 1.800 eura.

Građevinski investitor, vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije 14. septembar Mehmed Meša Kolarević je naveo da ni u prva dva mjeseca ove godine situacija na tržištu nekretnina nije bolja u odnosu na lani.

Njegova prodaja je pala žestoko.

“ Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period prije pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nijesam spustio cijene i promet je vrlo loš”, kazao je Kolarević.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović navela je da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da nakon uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i ,,zaključavanja“ pojedinih opština interesovanje za nekretnine ne postoji.

Ona je saopštila da i pored slabe tražnje ne dolazi do pada cijena nekretnina u Podgorici.

“Potpuno apsurdno, ali cijene se ne koriguju. Dosta je neprodatih stanova, ali investitori se ne odlučuju za smanjenje cijena. Prema mom mišljenju cijene su u ovoj situaciji nerealne. Do prije dvije ili tri godine je bila naučna fantastika da kupiš nov stan u Podgorici, koji je odmah useljiv, a sad ih ima dosta”, rekla je Radović.

Prosječna cijena stanova u Podgorici se, kako navodi, kreće od 1.200 do 1.300 eura po kvadratnom metru.

“ Ima i stanova koji se nude i po 1.800, 2.000, pa i 2.200 eura po kvadratu, ali ja ne znam za koju je to klijentelu “, kazala je Radović.

Agencija za nekretnine Montenegro prospekt ima kancelarije u tri primorske opštine Kotoru, Budvi i Baru, njen direktor Ivan Dašić je govoreći o situaciji na tržištu nekretnina na Primorju saopštio da tražnja definitivno postoji.

”Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vrijeme, ali je broj prodaja manji kao i njihova vrijednost. Posla ima, ipak kako je značajno redukovan broj dolazaka međunarodnih klijenata, klijenti iz regiona imaju veći udio u kupovini nekretnina na Crnogorskom primoriju”, kazao je Dašić.

On je naveo da je primjetan pad cijena nekretnina na Primorju u odnosu na period prije pandemije, ali, kako kaže, ipak manji nego što su pretpostavljali u ovoj agenciji.

U Tivtu je, prema podacima te agencije, prosječna cijena stana 2.300 eura po kvadratu, u Budvi i Herceg Novom 1.800, Kotoru 2.085, u Baru 1.300 eura po kvadratu.

Podaci Monstata pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 1.007 eura i manja je 11,3 odsto u odnosu na isti period 2019.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 985 eura.

“U primorskom regionu je iznosila 1.359 eura, u središnjem regionu 635 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 766 eura”, rekli su iz Monstata.

Cijene izdavanja niže 20 do 30 odsto

Direktorica agencije Iva nekretnine Mira Radović navodi da je trenutno situacija sa izdavanjem stanova jako loša i da je tražnja slaba.

Ona je dodala da je kod izdavanja nekretnina došlo do korigovanja cijena.

“Cijene izdavanja stanova su se smanjile 20 do 30 odsto. Imamo određene tipove stanova sada slobodne koje niko ne traži, nemaš kome da ponudiš takve stanove. I tu su cijene jesu korigovale. Ja imam nikad bolju ponudu luksuznih stanova za izdavanje , ali nema to kome da se izda. Stranci u ovakvoj epidemiološkoj situaciji neće da dođu. Diplomate koji su tu, su već zbrinuti, niko pametan neće doći u Crnu Goru u ovakvoj situaciji “, navela je Radović.

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.