Promovisan Javni poziv za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom

thp1
tehnopolis.me
  • Autor onogost.me
  • 02.02.2018. u 12:38

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje danas su u IPC Tehnopolis organizovali promociju Javnog poziva za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Oni su prisutne upoznali sa detaljima Javnog poziva kao i dosadašnjim iskustvima u realizaciji programa.

Kako je navedeno, cilj prezentacije je da se šira javnost, a i poslodavci, upoznaju sa mogućnostima zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Kako navode, glavni cilj poziva u ovim projektnim prijavama je povećati njihovu zapošljivost, kao i da se kroz održivost projekata obezbijedi dugoročnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

“U skladu sa Zakonom  o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, propisane su određene subvencije za svako zaposleno lice sa invaliditetom koje se nude poslodavcu, pa tako poslodavac ima pravo na subvenciju zarade, bespovratna sredstva na opremanje radnog mjesta osobe sa invaliditetom. Najčešće se koriste subvencije zarade u iznosu od 75 odsto bruto zarade zaposlenog, ukoliko zaposlena osoba ima stepen invaliditeta od 50 odsto, pa naviše. Ukoliko je invaliditet zaposlene osobe manji od 50 odsto onda poslodavac ima pravo na subvenciju prve godine zaposlenja od 75 odsto od bruto zarade, u drugoj 60 odsto, a u trećoj i svakoj narednoj 50 odsto bruto zarade”, istakao je Stanko Laković, jedan od prezentera ovog programa.

On je kazao da je svakim danom sve veći broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 “Nadamo se da će se taj trend rasta nastaviti i u godinama koje dolaze. Prezentacija Javnog  predstavljanja je do sada urađena u Beranama, Rožajama, Bijelom Polju i Pljevljima, a nakon Nikšića biće predstavljena i u Herceg Novom i Baru, a cilj je upoznati što širu grupu poslodavaca zainteresovanih za zapošljavanje lica sa invaliditetom”, naveo je Laković.

On je istakao i da se na evidenciji Biroa rada nalazi preko šest hiljada lica sa invaliditetom i da će se nastojati da se kroz ovakve pozive taj broj smanji.

“Ovo je inače šesti Javni poziv koji objavljuje Zavod za zapošljavanje, a do sada je u slične aktivnosti Zavod izdvojio 7.500.000 eura za grant šeme “, dodao je on.

Istaknuto je i da Zavod planira u narednom periodu da raspiše još jedan poziv, takođe vrijedan 1,5 miliona eura.

Zbog ograničenja propisanih Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanji, na javni poziv ne mogu se prijaviti: organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave, javna preduzeća, javne ustanove i državni fondovi. U projektu, međutim, ta pravna lica mogu učestvovati kao podugovarači.

Ukupna indikativna suma za realizaciju predmeta poziva iznosi 1,5 miliona eura, a javni poziv je otvoren do 22. februara, do 15h.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.
Radnici Željezare su odlučili da sjutra idu za Podgoricu ispred zgrade Vlade i zatražiće prijem kod predsjednika Vlade, saopštio je predsjednik sindikata Ivan Vujović.