Prosječna plata u januaru iznosila 757 eura

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 28.02.2023. u 13:49
Prosječna zarada (bruto) u januaru 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 940 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 757 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine zabilježila je rast od 4,1 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u januaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 10,3 odsto.

“Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. zabilježile rast od 0,4 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 3,7 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Obrazovanje (10,1 odsto), Poslovanje nekretninama (8,4 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (8,2 odsto), Građevinarstvo (8,1 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (6,5 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (5,1 odsto), Informisanje i komunikacije (4,7 odsto), Vađenje ruda i kamena (4,4 odsto), Usluge smještaja i ishrane (4,4 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (2,3 odsto), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (2,1 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (dva odsto), Prerađivačka industrija (1,9 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,3 odsto) i Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (0,5 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (5,4 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,5 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (1,2 odsto) i Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,2 odsto).

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.
  Od početka 2023. godine na aerodromima u Crnoj Gori prevezeno je 300.000 putnika, što je 17 odsto više u odnosu na prvi kvartal rekordne 2019. godine, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.
  Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.