Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prosječna zarada u julu 797 eura

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 31.08.2023. u 11:58
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je, prema podacima Monstata, iznosila 797 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jun.

Prosječna neto zarada u julu je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 11,6 odsto.

Prosječna bruto zarada u junu je iznosila 993 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun zabilježile rast od jedan odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u julu su u odnosu na jun porasle u sektorima ostale uslužne djelatnosti 2,3 odsto, umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti dva odsto, prerađivačka industrija 1,8 odsto, građevinarstvo 1,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,3 odsto, saobraćaj i skladištenje i finansijske i djelatnosti osiguranja po 0,9 odsto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,8 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima usluge smještaja i ishrane 0,7 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti, kao i trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala po 0,6 odsto i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i zdravstvena i socijalna zaštita po 0,3 odsto.

Pad neto zarade u julu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen u sektorima informisanje i komunikacije 3,1 odsto, poslovanje nekretninama 0,6 odsto, Vađenje ruda i kamena 0,2 odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje po 0,1 odsto.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastaće se u ponedjeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate.
  Premijer Milojko Spajić naveo je u objavui na društvenoj mreži "X" da Vlada radi punom parom kako bi doveli Lidl i slične firme, jer je, kako kaže, to jedino dugoročno rješenje u borbi protiv visokih cijena.
  Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.