Prosječna zarada u oktobru 720 eura

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 30.11.2022. u 13:34
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 720 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na septembar.

Prosječna (neto) zarada u oktobru u odnosu na septembar zabilježila je rast od 0,3 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u oktobru 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 34,8 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile rast od 1,4 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,1 odsto”, pojasnili su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (3,1 odsto), Informisanje i komunikacije (1,5 odsto), Prerađivačka industrija (1,4 odsto), Građevinarstvo (1,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,1 odsto), Saobraćaj i skladištenje (jedan odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,8 odsto), Obrazovanje (0,6 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,3 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,2 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,1 odsto) i Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,1 odsto).

Pad prosječne neto zarade u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Poslovanje nekretninama (7,6 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (1,3 odsto), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (1,2 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (jedan odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,8 odsto) i Vađenje ruda i kamena (0,6 odsto).

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.