Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Protest rudara: Nikome ne dugujemo, a ne možemo da radimo

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 07.06.2024. u 16:52
Radnici zaposleni na kopovima rude boksita u Župi Nikšićkoj zatražili su danas od Vlade Crne Gore da se hitno uključi u rješavanje njihovih problema, koji su nastali, kako su rekli, prije pet dana, kada su im bivše kolege iz kompanije Rudnici boksita zabranile ulazak u rudnike.

''Danas smo se okupili da pošaljemo poruku upozorenja da nećemo sjedjeti skrštenih ruku, dok su naša radna mjesta ugrožena. Već pet dana ne možemo da radimo, a naše porodice strepe za golu egzistenciju. I pored toga što ni mi, ni naše kompanije nikome ne dugujemo, mi trpimo'', poručili su radnici okupljeni na današnjem protestu.

Kako su rekli, o blokadi rudnika obaviještene su sve instutucije države, koje nijesu, dodali su, preduzele nikakve mjere u rješavanju problema.

''Molimo Vladu Crne Gore da se pod hitno uključi u pronalaženje rješenja nastalog problema i da nam omogući da radimo, da ne dozvoli da se ugase radna mjesta, kojih je ionako malo u Crnoj Gori. Zašto nam je bez ikakvog razloga blokiran ulazak u rudnike i ne dozvoljava nam se da odlazimo na posao? Od nadležnih organa niko se ne oglašava'', naglasili su radnici.

Ako se ovakvo stanje nastavi, smatraju, poslodavac bez proizvodnje neće biti u mogućnosti da izmiruje obaveze prema zaposlenima, jer nema profita.

''Kako su nam rekli iz kompanije Uniprom metali, izmirena su sva potraživanja državi po osnovu poreza, koncesionih i ostalih naknada. Da li država može da dopusti gašenje 300 radnih mjesta? Jesmo li svi pred zakonom jednaki ili su neki ''jednakiji''? Da li je i nama Ustavom zagarantovano pravo na rad?'', upitali su sa protesta.

Uputili su poruku i bivšim kolegama, koji im, kako su rekli, od 2, juna ne dozvoljavaju da uđu u rudnike.

''Ukoliko se u narednih nekoliko dana ne otpočne sa proizvodnjom, iz kompanije biće prinuđeni da zaustave radove na svim rudnicima. Molimo kolege koje su nam blokirale rad da nađu drugi način da ostvare svoja prava, te da blokiraju onoga ko im duguje, a da nama dozvole da radimo'', pozvali su oni.

Na skupu je istaknuto da je njihov jedini cilj da zaštite svoja prava.

''Naš cilj je zaštita naših prava jer su ona najviše ugrožena. Ukoliko nadležni organi ne preduzmu mjere u cilju pronalaženja rješenja problema, bićemo primorani da ga sami rješavamo.

Nećemo dozvoliti da još jednom ostanemo bez posla, a naše porodice bez kore hljeba'', poručili su radnici sa kopova u Župi Nikšićkoj.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.
  Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.