Prvi coworking centar: Šansa za pokretanje biznisa i nova radna mjesta

32293530_317883858742942_2274080669497819136_n
Branko Čupić
  • Autor onogost.me
  • 11.05.2018. u 06:14

Otvaranjem ovakvih sadržaja stvaraju se nove prilike i šanse za naše sugrađane, privredni sektor, naučne radnike, sve ljude sa idejom, ali, prije svega, i mlade koji svoju budućnost vide u preduzetništvu i stvaranju nove vrijednosti kroz inovativne poduhvate, kazao je predsjednik opštine Veselin Grbović  na otvaranju prvog coworking prostora u Nikšiću u zgradi Tehnopolisa.

On je tom prilikom naveo da su coworking prostori namijenjeni  prvenstveno mladim ljudima koji tek počinju sa svojim poslovanjem, prije svega u oblasti informacionih tehnologija i kreativne industrije.

“Ovakvi prostori imaju za cilj otvaranje novih radnih mjesta kroz pokretanje sopstvenih biznisa, uz maksimalno korišćenje svih, raspoloživih resursa , prostora i sadržaja koje ovaj prostor nudi. Dodatna vrijednost ovih prostora u odnosu na ostale za rad, predstavlja mogućnost umrežavanja i saradnje i pokretanje zajedničkih poslovnih poduhvata, ali i organizacije različitih edukativnih sadržaja u cilju sticanja novih znanja i vještina. Značaj coworking prostora u Nikšiću predstavlja činjenica da on ima regionalni karakter jer će slični prostori biti uspostavljeni u Zadru, Mostaru i u Tuzli i biće povezani sa prostorom u Nikšiću“, istakao je  Grbović.

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Damjanović kazala je da  Tehnopolis na ovaj način otvara vrata za dinamičan, kreativan i moderan rad, prije svega mlađih generacija.

“Iskustva iz sličnih, drugih centara u regionu ukazuju na određene izazove kao što su inertnost i nepostojanje preduzetničke kulture u sistemu obrazovanja, kao i u našoj poslovnoj tradiciji, administrativne barijere, nedostatak komunikacije između akademskog sektora i preduzeća koje bi olakšale prenos ideja kod onih koji imaju znanja na najvišem nivou, do onih koji umiju da ga komercijalizuju. Nadam se da će Tehnopolis ,uz aktivnu podršku Vlade i lokalne samouprave i biznis asocijacija, doprinijeti da se ovi izazovi uspješno riješe“, kazala je Damjanović.

Prisutnima se obratio i direktor Tehnopolisa Ratko Bataković, koji je naglasio da je krajnji cilj coworking prostora otvaranje radnih mjesta kroz pokretanje sopstvenih biznisa, ali i umrežavanje, povezivanje onih koji bi se bez ovakvog ambijenta mnogo teže povezali i radili zajedno.

“Već od sjutra u ovom prostoru biće organizovane obuke u oblastima programiranja, 3D modelovanja i 3D štampe, digitalnog marketinga, upravljanja projektima, pisanja biznis planova i niz soft vještina neophodnih za razvoj biznisa. Za ove obuke u proljećnoj sezoni je pokazano ogromno interesovanje i njih će pohađati preko 200 učesnika. Moram naglasiti da su sve ove obuke besplatne, zahvaljujući našem Ministarstvu nauke i Opštini Nikšić. I to je samo početak, jer nas do kraja godine očekuje organizacija preko 20 različitih edukativnih i motivacionih sadržaja, preduzetničkog kampa za mlade, mentorskog programa za start up zajednicu uz prisustvo pet mentora iz regiona, regionalnih susreta sa partnerima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Bugarske, Češke, Slovačke, Makedonije, organizovanih kroz više projekata koje implementiramo”, kazao je Bataković.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.