Prvi ruralni parlament za bolje povezivanje zajednice i institucija

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 15.05.2023. u 17:03
Prvi ruralni parlament u Crnoj Gori, okupio je u Nikšiću oko trista učesnika, sa ciljem da unaprijedi komunikaciju ruralne zajednice i institucija i da promoviše ekonomski značaj domaće poljoprivrede. Organizator dvodnevnog događaja je Mreža za ruralni razvoj Crne Gore.

Po uzoru na zemlje regiona i Evrope, Ruralni parlament i u Crnoj Gori, kako je kazao predsjednik Mreže za ruralni razvoja Crne Gore, Ratko Bataković, omogućiće da se glas poljoprivrednika bolje čuje, da se unaprijedi komunikacija ruralnih zajednica i institucija, kao i da se promoviše ekonomski značaj domaće poljoprivrede i privredno-turistički potencijal. Na tom putu farmeri imaju jasnu poruku i za donosioce odluka.

“Ta politika koja nas jedino interesuje je agrarna politika. Zato danas odavde i šaljem tu poruku i nadam se da će je svi političari u Crnoj Gori čuti. Do sada nijesmo sigurni da su nas dobro čuli. Možda i jesu, ali vjerovatno nijesu ozbiljno shvatali, jer su znali da mi nijesmo bili svjesni moći koju naše ruke dobiju kada umjesto motike uzmu olovku. A ta moć je velika. Zato daćemo sve od sebe da prvo radimo na sebi, da se edukujemo, pa da razvijamo lokalne zajednice, da održivo upravljamo resursima, da čuvamo naslijeđeno, da se družimo i generišemo najvažniji kapital na svijetu, a to je socijalni kapital”, poručio je Bataković.

Da Crna Gora obiluje resursima za poljoprivrednu proizvodnju koji još nijesu dovoljno valorizovani, istakao je Marko Radonjić iz Ministarstva poljoprivrede, šmarstva i vodoprivrede. Neophodno je, naglašava, iskoristiti brojne mehanizme koji su poljoprivrednicima na raspolaganju.

“Jedan od tih mehanizama je IPARD program. U narednom programskom periodu, kroz IPARD 3 program, na raspolaganju je skoro 82 miliona eura”, rekao je Radonjić.

Razvoj ruralnih područja okosnica je i razvoja turizma. Aleksandra Gardašević Slavuljica iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma tvrdi da turizam predstavlja spas za ruralne zajednice, zbog čega je neophodno da se na tom planu radi još bolje.

“Svima nam je cilj da ruralni turizam postane pokretač ekonomskog rasta i razvoja. Ruralni turizam je rezervisan za visokoplatežne goste. To su gosti koji ostaju duže na destinacijama, koji troše više i shodno njima i njihovim potrebama treba i da definišemo i ponudu našeg ruralnog turizma”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Podršku prvom Ruralnom prlamentu u Crnoj Gori dala je i delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Opština Nikšić, kao i Balkanska mreža za ruralni razvoj i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG).

Tokom prvog dana Ruralnog parlamenta održane su panel diskusije, a večeras će biti dodjeljena godišnja priznanja u nekoliko kategorija. Drugog dana Ruralnog parlamenta biće organizovani obilasci primjera dobre prakse u privredno-turističkom smislu.

Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa privredno-turističkim kapacitetima, degustiraju domaće proizvode i upoznaju naše običaje i kulturu. Kreiraće se i usvojiti Deklaracija koja će se poslati na sve relevantne adrese od značaja za sektor poljoprivrede.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Crna Gora ima izuzetne potencijale za proizvodnju električne energije zasnovane na principu fotonaponskog efekta, zbog čega je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokrenula projekat Solari 5000+, kojim se, osim individualnih objekata fizičkih i pravnih lica, planira ugradnja sistema u stambenim zgradama spratnosti do četiri sprata.