Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radnici Metalca: Nećemo počinjati proizvodnju dok ne budu isplaćene zarade

69813876_2616575031954242_477257457421254656_n
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 19.11.2019. u 08:29

Iako posla ima, a porudžbina ne fali, radnicima fabrike Metalac, koja posluje u okviru matične češke firme Termochem, već dva mjeseca nijesu isplaćene zarade.

Kako su jutros rekli medijima prilikom okupljanja ispred fabrike, to nije rjetkost, već plate kasne svakog mjeseca.

“Standardno kasne svakog mjeseca, a radi se punom parom. Posla ima, radimo stalno, porudžbina ima, ali plate nam non-stop kasne. Izvozimo non-stop, a šta se dešava sa parama, to ne znamo. Septembarska i oktobarska plata nam kasne, a u novembru nemamo ništa zarađeno jer ne radimo od 30. oktobra”, naveo je zaposleni u Metalcu Slavko Kontić.

Zbog toga su početkom novembra obustavili proizvodnju.

“Obećanja i dalje traju. Svakog mjeseca nam obećavaju ''biće, biće''. To je standardno, laži jedne te iste. Gazda nam je obećavao sve, da neće nikako kasniti plata, kada je dolazio prije dva-tri mjeseca ovdje. Međutim, standardno isto se dešava”, nastavlja on.

Kako nam je kazao zaposleni Igor Ćetković, radnicima je isplata zarada bila obećana kada “ispoštuju posao koji je bio baš hitan”, međutim, od toga nema ništa. Sve što oni traže je da plate budu redovne.

“Rečeno je bilo čim njega ispoštujemo, da se preda na vrijeme, da će zarada biti isplaćena normalno, da ćemo da funkcionišemo normalno, da ima puno posla u naredne dvije-tri godine od toga, ali mi ne vidimo ništa, baš ništa. Što se tiče zarada, kad bi bile redovne, one su dobre, solidne. Mi ne tražimo ništa samo da je plata redovna, ništa drugo. U poslu ne zaostajemo nimalo, sve normalno”, jasan je on.

Ćetković je dodao da su zadnji sastanak sa vlasnikom imali prije dva mjeseca.

“Dolazio je prije dva mjeseca kad je bio ovaj veliki posao koji je trebalo da se završi hitno. Tada je obećao da će doći opet, nije dolazio. Direktor je preko Sindikata nekoliko puta komunicirao sa nama i to je to, ali da je ušao kod nas ili bilo kako da se obratio radnicima u firmi, da je ušao bilo ko iz uprave, nije. Kao što vidite, u upravi nema nikoga”, kazao je on novinarima.

Podsjetimo, izvršni direktor Živorad Krsmanović prekjuče je izjavio da bi račun trebalo da bude odblokiran u petak i isplaćena zaostala zarada.

Radnici u to, kako je kazao Ćetković, ne vjeruju, jer im iz ponedjeljka u ponedjeljak govore da će plate biti isplaćene u petak.

“Rečeno nam je da je blokiran račun. Već dvije nedjelje su nam rekli da je odblokiran, a sad su dali izjavu da će moguće biti ovog petka. Toliko petaka imamo, da je to nemoguće. Tražili bi nekako da naša firma ukine petak, da ne postoji uopšte”, ogorčen je on.

Prema njegovim riječima, u nikšićkom Metalcu je oko stotinu zaposlenih radnika. Većina ih je, kako je istakao, pod ugovorom koji je istekao, a vrlo malo ih je u stalnom radnom odnosu.

“Nećemo nikako počinjati proizvodnju dokle nam ne bude rečeno šta i kako, i dok ne budu isplaćene zarade i da nam se reguliše novembar mjesec koji nijesmo radili nikako. Čitav mjesec smo u štrajku, a svako jutro dolazimo na posao, javljamo se. Niko ni da se pomoli da nam kaže ništa”, zaključio je Ćetković.

Krsmanović: Radnici da počnu proizvodnju, biće im isplaćena i novembarska zarada

Račun bi trebalo da bude deblokiran u toku ove sedmice, tako da očekujemo da septembarska plata bude isplaćena u petak. Potrudićemo se i vjerujemo da će i oktobarska plata biti isplaćena do početka decembra, kazao je izvršni direktor Metalca Živorad Krsmanović reagujući na današnje izjave radnika te fabrike.

Kako je naglasio, pokušavaju svim silama da stanje vrate u ono kakvo je bilo ranije.

“Međutim, da bi sve to funkcionisalo moraju i oni da počnu proizvodnju. Samo zajedničkim trudom sve možemo uraditi da fukcioniše kako treba i očekujemo da više neće biti problema sa kašnjenjem zarada. Novembarska zarada će im biti isplaćena u potpunosti iako do sada nijesu radili”, najavio je on.

Krsmanović je demantovao tvrdnje radnika da i mimo ovoga plate često kasne, ali je potvrdio da porudžbina i ugovorenih poslova ima.

“Samo jednom je bilo kašnjenje zarade od 12 dana u odnosu na dogovoreno, dok bi se nekoliko puta dešavalo da plata kasni dva-tri dana. Imamo obezbjeđeno tržište za naredni period i proizvodni kapaciteti bi trebalo u potpunosti da budu uposleni.  Jedan posao za češkog kupca bi trebalo da bude okončan do kraja novembra, a drugi u januaru za kompaniju iz Litvanije. Posla imamo, ali ako ovako budemo radili bojim se da nećemo ništa postići. Uvjeren sam da će sve biti kako treba i da ćemo regulisati sve”, istakao je on.

Krsmanović je za kraj takođe demantovao tvrdnje radnika “da mali broj ima rješenje za stalno”.

“U Metalcu je zaposleno nešto preko 100 radnika, a njih pola imaju rješenje za stalno”, zaključio je on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastaće se u ponedjeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate.
Premijer Milojko Spajić naveo je u objavui na društvenoj mreži "X" da Vlada radi punom parom kako bi doveli Lidl i slične firme, jer je, kako kaže, to jedino dugoročno rješenje u borbi protiv visokih cijena.
Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.