Radnici Metalca u srijedu odlučuju da li će proteste nastaviti u Podgorici

d
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.01.2016. u 11:53

Bivši radnici nikšićkog Metalca danas su se ponovo okupili ispred kapija te fabrike, zahtijevajući isplate  otpremnine u visini od po 10,7 hiljada eura. Odgovor na to trebalo bi da dobiju u srijedu od Ministra Finansija, Radoja Žugića, nakon čega će odlučiti da li će radikalizovati protetste. 

„ Ukoliko ishod sastanka Unije sindikata i ministra Radoja Žugića, zakazan za srijedu, ne bude pozitivan, radnici će radikalizovati protest i nastaviti okupljanja u Podgorici. Mi se okupljamo ovdje u nadi da će Ministarstvo finansija riještiti naš problem isplate otpremnina za ostalih 19 radnika Metalca koji je u stečaju. Do sada nam se niko nije javio, s tim što smo mi dobili informaciju da Ministarstvo ekonomije proslijedilo predmet ministru Žugiću, ili njegovom resoru, tako da se nadamo da će se javiti neko ovih dana. Imamo saznanje da će Unija sindikata imati sastanak sa ministrom Žugićem u srijedu, i mi upućujemo apel gospodinu Žugiću da riješi problem ovih ljudi i da nas miče sa ulice”, kazao jeMiroslav  Jokić, jedan od okupljenih radnika.

Najave da će otpremine biti isplaćene čim novac bude u trezoru, Jokić nije htio da komentariše, ističući da su u pitanju nezvanične informacije.

“ Od čega živimo? Od pozajmica, prebijanja dugova, sve presipanje iz džepa u džep. Ne radi niko, snalazimo se kako znamo i umiijemo. Kada je došao novi vlasnik nijesmo očekivali da ćemo ovako brzo završiti na Birou rada, mislili smo da će se ta proizvodnja pokrenuti, da ćemo pronaći mir i rad, ali kao što ste vidijeli i sami svi smo na ulici”, ogorčen je Jokić.

Predsjednik Sindikata Mijo Ćipranić smatra da bi sa desetak hiljada eura proizvodnja u fabrici mogla da se pokrene, budući da je imovina sačuvana, a i da su mašine u solidnom stanju. On je podsjetio da su dobili dvije zaostale plate iz Iskra promonta, ali da im nije uplaćen radni staž za devet mjeseci.

Metalac je od kraja 2014.godine u stečaju a njegova imovina, prema poslednjem oglasu za prodaju koji traje do 27. januara, ponuđena je po cijeni od 4,42 miliona eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.