Radnici Metalca: Umorni smo od kvaziposlodavaca koji su uništili firmu

ekonom12032015
crna.gora.me
  • Autor onogost.me
  • 07.12.2015. u 16:39

Radnici nikšićkog Metalca ponovo su se našli u problemu nakon što je prekinuta proizvodnja u toj firmi, njihovi ugovori istekli, a uskoro ističe i ugovor o zakupu firme Iskra Promont iz Beograda.

Većina radnika slaže se da bi bolje bilo da beogradsko preduzeće nikada nije ni ulazilo u posao sa Metalcem. Oni sada strahuju za svoju budućnost i pitaju se da li će iko drugi željeti da ih zaposli.

Radnik Miroslav Jokić kaže da trenutno čekaju radne knjižice koje treba da podijeli pravna služba, nakon čega idu na Biro rada.

„ Šta da kažem , niko od nas ne zna u kom će pravcu da krene. Nadamo se otpremini koja nas sleduje po kolektivnom ugovoru, ali ne znam šta u međuvremenu. Baš sam prije razmišljao gdje da se obratim, kome, ko u Nikšiću može da nas zaposli“ ,ogorčeno se pita Jokić.

On objašnjava da su radnici umorni od silnih laži i obećanja koja im se godinama plasiraju, polu-biznismena i kvaziposlodavaca koji su uništili nekada uspješnu fabriku.

„ To je žalosno na šta je Metalac spao. Proizodvnja je bila jednom riječju smiješna, mi smo radili deset dana tokom jednog mjeseca. Obična radionica je imala više posla od nas. Plate su se kretale u prosjeku 300, 400 eura, kako za koga, ali vi znate šta se dešava ako ne primite platu na vrijeme. Odmah zaduživanje kod komšije, rodbine, pa onda samo popunjvanje rupa“, kaže on.

Kako dodaje, i ako prime otpremnine, taj novac će otići na isplatu rata za kredite, budući da ne posotiji radnik koji nema neki kredit u banci.

„ I šta onda kada taj novac ode, šta ćemo, nemamo posao, nemamo ništa. Ovo je drugi put da dobijamo otkaze pred praznike. I šta da ponesemo kući, umjesto poklona samo rešenje o otkazu. Vjerujte da mi se više tamo ne ulazi, toliko smo iscrpljeni i umorni od svega, i tvrdim da se tako osjeća svaki radnik Metalca“, ističe Jokić.

Predsjendik Sindikata radnika, Mijo Ćipranić, objašnjava da je radnicima istekao ugovor, dok ugovor o zakupu Metalca ističe 27. decembra. Prozvodnja je prekinuta nakon što je protekle nedelje isključena struja zbog prevelikog duga za električnu energiju. Kako Ćipranić navodi, vlasnik Iskra Promotna nema novca da plati, a struju su isključivali tri puta u poslednjih pola godine.

 „ On je i nama dužan dvije plate i devet mjeseci doprinosa, a šta će se sada desiti ne znamo. Nadamo se da će nas starih 19  radnika dobiti oprremnine po kolektivnom ugovoru, a ovi novi ne znam, na ulicu. Poslali smo dopis u Ministarstvo ekonomije i nadamo se nekom sastanku sa ministrom Kavarićem, pa ćemo vidjeti. Radnici koji su ranije proglašeni tehnološkim viškom dobili su tu otpreminu, pa ne vidim razlog što ne bi bilo kao što je dogovreno. Rekli su nam tada da kada se prekine proizviodnja da donesemo spisak radnika i isplatiće se otpremnine“, objašnjava Ćipranić.

I bivši predsjednik Sindikata, Radisav Jauković, ogorčen je povodom novonastale situacije u Metalacu, ističući da se pokazalo da Iskra Promont nije ni kredibilna ni ozbiljna firma.

“ Ti ugovori radnicima bili su na po dva, tri mjeseca, kako kome, i oni su sada istekli. Zakupac je tu do decembra, i šta sad, radnici mogu jedino na Biro. . Kako je to prošle godine bilo dogovoreno sa Vladom, radnike sleduje otprenmina od 10.700 eura po zaposlenom, ali i da dobiju otpreminu šta mogu, ko će ih zaposliti posle“, zaključio je on. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U novom Odboru direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) kao politički kandidati biće: Milutin Đukanović iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", Tahir Đonbaljaj iz Demokratskog saveza Albanaca, Neven Gošović iz Demokrata i Radovan Bijelić iz Pokreta Evropa sad.
Nakon što su statističari posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježili pad potrošačkih cijena, u januaru su cijene ponovo porasle, pokazuju podaci Monstata.