Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radnici Željezare traže poštovanje ugovora: Linija koja se ne prelazi

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 05.07.2024. u 20:47
Priča oko Nacrta ugovora o zakupu pogona u nikšićkoj Željezari ulazi u fazu zakonskog usaglašavanja ugovora i javnog poziva.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je gostujući u Jutarnjem program naše televizije istakao da potrebno obratiti pažnju na sugestije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa.

"U javnom pozivu stoji da se pozivaju zainteresovane strane da daju ponude za zakup za vremenski period od 5 do 10 godina, a prema Nacrtu ugovora stoji 50 godina. Znači to je jedna situacija, klizav teren, gdje pravnici EPCG treba da procijene da li je to u skladu sa zakonom", dodao je on.

Mujović kaže da je zaštitnica istakla da Odbor direktora Elektroprivrede mora dati ekonomsku analizu isplativosti.

"Da oni stanu iza ovoga da li je ovo ekonomski isplativ poduhvat. Ako bi govorili sa ekonomskog aspekta mislim da postoji opravdanje", naveo je on.

Iz EPCG nezvanično ističu da u ovoj fazi nema procjene izvodljivosti. Podsjećaju i na obaveze zakupca.

Zakupac se obavezuje da nakon potpisivanja Ugovora o zakupu obezbijedi garanciju banke na početku svakog mjeseca ili uplatu avansa za mjesečnu zakupninu od 31.000 eura, koju plaća tokom cijelog perioda zakupa, bruto zarade zaposlenih za 150 preuzetih zaposlenih od postojećih zaposlenih u Željezari i troškove utrošene električne energije.

Radnici se nadaju da novi zakupac neće rezati neiskorišćene pogone, da će poštovati ugovor o zakupu i kolektivni ugovor.

Ivan Vujović iz Sindikata radnika Željezare nada se da će Šamiz prihvati trenutni kolektivni ugovor koji imamo potpisan sa našom kompanijom.

"To je crvena linija ispod koje radnici neće dozvoliti nikom da ide", rekao je Vujović.

Jedina zainteresovana kompanija za zakup pogona Željezare je švajcarska firma “8B Kapital” u vlasništvu Igora Šamiza, koji je i ranije bio u nikšićkoj fabrici.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Konačno da se ispuni obećanje i da ti neradnici dobiju otpremnine kako je i dogovoreno u startu ( zaposlimo vas u Zeljezaru mimo zakona, ne radite nista, platu dobijate, ne morate ni dolaziti, a kad dobijete otkaz dobicete 25.000eur. Jedini uslov je da glasate na izborima, nosite majice “ne damo Zeljezaru ispred EPCG i fizicki nasrcete na menadzment)

  2. zeljezaru treba izrezati i zavrsiti sa njom jednom zauvijek.to je vise nizasta gomila otpada i gomila neradnika u njoj

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.