Radnici Zigme godinu bez plata

dsc_9411
  • Autor onogost.me
  • 07.12.2015. u 14:33

Radnici nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize, okupili su se danas ispred nekadašnje im firme kako bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze. Firma je u stečaju, duguje im se 12 plata, a ni radni staž im nije povezan zadnje tri godine. 

Branko Mušikić, kaže da ima još njegovih kolega koje nijesu htjele ili smjele da dođu. On ističe kako je Zigma bila najbolja i nazdravija firma u Crnoj Gore , pa mu zato teško pada što nakon 30 godina rada u njoj, sada mora da stoji ispred firme.

„ Radili smo sve projekte za boksite, branu Komarnicu, tu smo ostarali, oboljeli“, kaže on.

Stečaj je u Zgimu uveden prošlog mjeseca. Mušikić kaže da je zavod sada zatvoren i da se u njega ne može ući, a pritom radnicima još nijesu isplaćena sva potraživanja.

„ Ljudi nijesu godinu primali platu, radni staž nije uplaćen dvije i po godine. Sad je došao stečajni upravnik Smolović, kažu on je dobar momak. On ne može biti dobar momak čim je stečajni upravnik koji goni ljude s posla i šalje ih na Biro posle 30.godina, bez iđe išta. Da li je to moguće u ovoj Crnoj Gori ako je na pravna država“, kaže Mušikić.

Njegov kolega, Milisav Miljanić, pita se đe ponovo da se zaposli poslije 30 godina rada.

„ Ko traži takvog radnika kada je deset hiljada na Birou visokoškolaca, a ne ja da nađem posao. Prijavili smo potraživanja ali oni nam priznaju samo potraživanja od 193 eura mjesečno, to je minimalac. A mi smo prijavili potraživanja po obračunatim platama, što smo primali i na ruke i u banci. Ništa nije kriveno. Mi ćemo naša prava da tražimo dalje, da se sudimo, nećemo tako lako pustiti ovo“, poručio je Miljanić.

On ističe da para za radnička potraživanja ima, ako ništa drugo u vrijednoj imovini iz koje mogu isplatiti radnike.

„ Mašine su izvezene u Srbiju i misle da ih ne vrate. 13 mašina ima ovdje, magacin koji vrijedi 200 – 300 hiljada eura, ima se odakle naplatiti, samo ako ima volja za to. Ako ne prihvatenaša potraživanja i ne dođe do te isplate mi ćemo preko suda tražiti svoja potraživanja. Sigurno će država da uzme svoj dio poreza, i treba da uzme. Savko treba da uzme ono što ga sleduje“, zaključuje Miljanić.

Stečajni upravnik, Dragan Smolović, kazao je da procjena imovine još nije urađena, te da se fo sada se prijavilo 39 povjerilaca, a čeka se izarada Plana za reorganizaciju, shodno zakonskom roku.

“Popis postojećih mašina zatečenih nakon uvođenja stečaja je izvršen, a  riječ je o mašinama za ispitivanje terena i bušenje bunara”, kazao je on.

Stečaj je uveden na zahtjev firme “Flemer stone”, iz Nikšića, koja je ljetos preuzela preduzeće od Staniše Bakrača, a u čijem vlasništvu je bila zadnjih petnaestak godina. Vlasnik firme “Flemer stone” je Božidar Vučinić.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 20 miliona eura profita. Za to vrijeme uvezla je oko deset miliona, što znači da je izvoz dominirao.
Interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, zabilježena veća potražnja od punude, što je glavni uslov vrtoglavog rasta cijene kvadrata u svim gradovima.
Na kraju februara ove godine u Crnoj Gori je bilo oko 15 odsto turista manje nego u istom periodu 2023, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).