Radošević: CEDIS povukao zahtjev za povećanje cijena

CEDIS
 • Autor onogost.me
 • 29.11.2022. u 20:12
Predsjednik Odbora direktora CEDIS Rajko Radošević kazao je da je odbor odluku da se povuče Zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije za period od 2023. do 2025. godine. On je istakao da je Odbor direktora EPCG izrazio namjeru da, na zakonom propisan način, izvrši finansijsku konsolidaciju CEDIS-a.

“Nakon razmatranja danas pristigle Informacije o mjerama zaštite javnog interesa i Pisma o namjeri, dostavljenih od Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Odbor direktora CEDIS-a je donio Odluku da se povuče Zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije za period od 2023. do 2025. godine, a koji je 31. avgusta tekuće godine upućen Regulatornoj agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Radošević navodi da je Odbor direktora EPCG izrazio namjeru da, na zakonom propisan način, izvrši finansijsku konsolidaciju CEDIS-a.

“Naime, u potpunosti uvažavajući zakonski princip nezavisnosti organa upravljanja CEDIS-a, Odbor direktora EPCG je nakon brižljive analize cjelokupne situacije izrazio namjeru da, na zakonom propisan način, izvrši finansijsku konsolidaciju CEDIS-a kao nacionalnog operatora distributivnog sistema”, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi Odbor direktora EPCG se obavezao da će do 15. decembra tekuće godine odabrati optimalne zakonske modele za finansijsku konsolidaciju CEDIS-a.

“U tom smislu Odbor direktora EPCG se obavezao da će do 15. decembra tekuće godine, nakon sprovođenja svih zakonskih i internih procedura odabrati optimalne zakonske modele za finansijsku konsolidaciju CEDIS-a. Dakle, u toku je razmatranje optimalnih modela u cilju finansijske konsolidacije CEDIS-a sve dok stanje na tržištu energenata bude ugrožavalo likvidnost kompanije”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su uvjereni da ova odluka predstavlja optimalan balans interesa u uslovima nezapamćene, globalne krize na tržištu energenata.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.
  Bivši radnici nikšićke Željezare ne odustaju od blokade teretne kapije, jer neće dozvoliti odvoz materijala neophodnog za budući rad pogona. U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa bivšim vlasnikom traže kompromisno rješenje.
  Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru 2022. iznosila je 727 eura i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar. Dok je potrošačka korpa u decembru iznosila 800 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.