Raste izvoz mesa, mliječnih proizvoda, jaja, meda, ulja

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 15.11.2022. u 15:17
Meso, mliječni proizvodi i jaja, šećer, proizvodi od šećera i med, nafta i naftni derivati, električna energija, prerađena životinjska i biljna ulja i masti, organski hemijski proizvodi, neki su od proizvoda koje je Crna Gora izvozila i koji su doprinijeli rastu izvoza za 72% u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Posebno ohrabruje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Prema podacima Monstata pod stavkom “Hrana i žive životinje”, najviše su se izvozile žive životinje, mliječni proizvodi i jaja, meso i mesne prerađevine, proizvodi od šećera i med i razni proizvodi za ishranu.

Značajan rast zabilježio je i izvoz nafte i naftnih derivata i električne energije.

I životinjska ulja i masti, organski i hemijski proizvodi, proizvodi za bojenje, medicinski i farmaceutski proizvodi na spisku su proizvoda koju su se najviše izvozili.

U izvještaju o spoljnotrgovinskoj razmjeni Monstata pod stavkom “Proizvodi svrstani po materijalu” naveden je značajan rast izvoza proizvoda od kaučuka, plute i drveta, hartija i proizvoda od celuloze, prediva, tkanina i tekstilnih proizvoda ali i obojeni metali.

Crna Gora je, kako se navodi u izvještaju, izvozila i razne mašine i transportne uređaje kao i razne gotove proizvode.

Godinama slaba pokrivenost uvoza izvozom iznosi 19,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,5 odsto.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 163,5 miliona eura, koje čine električna energija od 134,9 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partner u izvozu za prvih devet mjeseci ove godine je Švajcarska sa 104,8 miliona eura.

Srbija, decenijama unazad najveći sponjnotrgovinski partner, sada je na drugom mjestu. U tu zemlju ove godine je izvezena roba vrijedna 103,4 miliona eura. Slijedi Bosna i Hercegovina sa 69,9 miliona eura.

Osim značajnijeg izvoza poljoprivrednih proizvoda ohrabruje i to što se za njih interesuju i neka nova tržišta.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 198,91 milion kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko dva odsto manje u odnosu na energiju preuzetu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.
  Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.