Ratković: Nikšić je imao sreću što u njemu nije bilo masovne gradnje, očuvani su prirodni resursi

20170927_111221
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 27.09.2017. u 10:47

Turistička organizacija Nikšić i Turistički klaster Montenegro u saradnji sa IPC Tehnopolis danas su panel diskusijom obilježili Svjetski dan turizma.

Panelista, prof. dr Rade Ratković podsjetio je na neka goruća pitanja razvojne održivosti crnogorskog turizma, jer smo, kako kaže, već tri decenije u procesu tranzicije, a mnogo toga se gradilo, naročito na primorju, pa i na sjevernom dijelu Crne Gore. Prijetnja životnoj sredini je, kaže, ako se neselektivno gradi, pri čemi je posebno izdvojio paratoksičnu gradnju koja je prisutna kod nas.

„Stambena gradnja, odnosno stambene zgrade su objekti koji na jedan grub način narušavaju socijalnu, ekonomsku i ekološku održivost, a država to mora da stavi pod kontrolu. Država ima instrumente koji omogućavaju i daju smjernice kako da se ta kontrola uradi, a tu je i Master plan kojem se moramo vratiti. Pod pritiscima raznih investitora je popuštano, pa su donešene razne odluke koje se kose sa Master planom, a u tom smislu sa održivim razvojem turizma“, naveo je on.

U našem gradu je, prema riječima Ratkovića, malo drugačija situacija.

„Nikšić je imao sreću što u njemu nije bilo masovne gradnje, a očuvani su prirodni resursi. Stoga treba obnavljati sela i ruralnu ekonomiju Nikšića, što je i po Master planu na putu povezivanja primorskog klastera i Durmitora. Kroz Nikšić treba napraviti razne sadržaje na kojima će se ljudi zadržavati, a tu prije svega mislim na obnovu sela i ruralne ekonomije, zdrave hrane, ekosmještaja i konzumiranje domaće hrane i pića. Pored svega toga, Nikšić ima Pivaru, veliki broj događaja, jezera, tako da mislim da to ide u jednom dobrom pravcu pa se treba čuvati talasa vikend gradnje i velikih zgrada koje narušavaju ambijent“, smatra on dodajući da će turisti doći, prije svega, u autohtono i ruralno mjesto.

Profesor Ivo Županović više se osvrnuo na održivi razvoj turizma crnogorskog turističkog proizvoda u kontekstu poštovanja Master plana kao našeg ključnog dokumenta, kontekstu alata koji se koriste za mjerenje održivosti određene turističke destinacije.

„Što se tiče održivog razvoja turizma, to je proces, znači ne možemo posmatrati trenutačno već kao jedan proces koji treba da se zasniva na poštovanju tri pripremise – ekološke, ekonomske i sociološke. Što se tiče Nikšića, on je predviđen u okviru razvoja takozvanog Klastera centralnog regiona kada je Master plan u pitanju. Mi ovdje vidimo određene pomake i samom činjenicom i da je ovaj skup organizovan povodom Svjetskog dana turizma, vidimo određene pomake da se nauka, mišljenje nauke poštuje što ja smatram afirmativnim i pohvalnim“, zadovoljno ističe Županović dodajući da bez adekvatne kohezije nauke i struke apsolutno nije moguć kvalitetan razvoj turizma u narednom periodu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.