Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Riješiti spornu prodaju placa i otpremnine”

wp_20160316_08_35_34_pro_0
Sa jednog od okupljanja
  • Autor onogost.me
  • 25.01.2021. u 12:42

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita u stečaju zatražili od nadležnih da riješe situaciju oko sporne prodaje placa, na kojem je trebalo da budu izgrađeni njihovi stanovi, te da se za 128 radnika tog preduzeća daju otpremnine.

Oni su naveli i da im policija nije odobrila planirano okupljanje na prostoru placa u Nikšiću, pa su najavili da će im ponoviti zahtjev, a ukoliko bude odbijen, protestovaće ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici, od koga očekuju odgovor na prijavu podnesenu prije skoro četiri godine.

“Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, obavijestio je podnosioce pritužbe 18. septembra prošle godine da je potrebno da intenzivira rad specijalnog tužitelja u predmetu KT-S broj 4871 i donese odluku, ali ni do danas nijesmo dobili odgovor”, saopštili su iz Organizacionog odbora bivših rudara.

Oni navode da je placa, koji je u vlasništvu Boksita, izvezeno u drugu zemlju 2.600 tona rude i to bez koncesije i odluke Bazelske konvencije. 

 „Privredni sud ne donosi odluku povodom potraživanja zaostalih plata i ako je Apelacioni sud donio odluku u njihovu korist. Radnici koji su ulagali stambeni fond i posle 40 godina ostali su bez ičega. Radnici koji su pošli u penziju, njih 128, traže otpremnine, jer su u penziju pošli bez ijednog centa“, navodi se u saopštenju. 

Oni su najavili da će uputiti dopis premijeru i potpredsjedniku Vlade za hitan razgovor, kako bi ih upoznali sa problemom u vezi spornog placa.

„Među ovim radnicima ima i onih koji su sada na Birou za zapošljavanje i ne primaju materijalno osiguranje, niti im je obezbijeđeno korišćenje socijalnog osiguranja.  Među radnicima se nalaze i tri majke, koje su ostvarile i pravo na nadoknadu, kojima su na brutalan način i ta prava oduzeta“, stoji u saopštenju Organizacionog odbora radnika

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.