Rovčanin: Elektroprivreda sanirala gubitke, dnevni profit milion eura

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 22.12.2022. u 09:23
Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je kompanija sanirala gubitke iz drugog i trećeg kvartala ove godine te da u 2023. godinu EPCG ulazi sa dobrom osnovom. U prvom kvartalu naredne godine, Rovčanin očekujemo istorijski i rekordni profit.

Navodi i da su cijene električne energije na svjetskim berazama ovih dana pale na 200 do 300 eura po MWh.

“Izvozimo struju, prihod je od milion i po do dva miliona, ovih dana milion eura dnevno”, naveo je Rovčanin.

Kaže i da smo ove godine uvezli rekordnih 200 miliona eura električne struje.

“Mi smo sanirali sve gubitke koje smo imali u drugom i trećem kvartalu. Vidjećemo na 31.12. da li će prag pozitivnog poslovanja biti 28. decembar ili 5. januar, ali definitivno smo izašli iz energetske krize, sačuvali stabilnost anulirali negativne efekte od uvoza i ja mislim da ulazimo u 2023. dobrom osnovom. Akumulacije su iznad plana. U prvom kvartalu naredne godine očekujemo istorijski i rekordni profit”, naveo je direktor EPCG.

Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi

Rovčanin kaže da toplifikacija Pljevalja teče, planiranom dinamikom, a u narednih mjesec ili dva počeće i radovi na terenu.

“Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi”, kazao je Rovčanin u Jutarnjem programu TVCG.

U 2023. Rovčanin očekuje da se završe dvije faze toplifikacije, dok konačne rokove završetka projekta nije htio da precizira.

Ponovio je da će cijene struje naredne godine neće biti uvećane, a kako dodaje, EPCG će nastaviti sa popustima za redovne platiše.

Klub poslanika Demokrata uputio je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o industrisjim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Naime, postojećim zakonom odobren je rad do 20.000 radnih sati, a najkasnije do 31.12.2023. godine. Uz to intrgrisana dozvola za rad ističe 22.3.2023. godine.

Rovčanin kaže da ako izmjene tog zakona ne budu usvojene, TE PLjevlja ne može zakonito raditi.

“Mislim da će doći do izmjene tog zakona”, naveo je Rovčanin.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U gradskoj kapeli u Plužinama odnedavno se ne služi piće prilikom odavanja pošte preminulom. To je preporuka koju je donijela Skupština tog grada. Običaji na sahranama se mijenjaju vremenom, ali ono što zabrinjava je da se u pivskom kraju mnogo više umire nego rađa.
  Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.