Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Saveljić: Nema razloga za strepnju za održivost Solar Gradnje

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 19.01.2024. u 09:32
Izvršna direktorica EPCG Solar Gradnje Valerija Saveljić kaže nema razloga da se strepi za održivost te firme, te da će gubitak od dva miliona zbog nedostatka opreme u jednom dijelu biti nadoknađen profitom.

Ona je za TVCG  kazala da je finansijskim planom za 2024. godinu predviđen profit od preko milion eura.

Saveljić ističe da Solar gradnja nije pred kolapsom i da je to profitabilna firma, te da su svi problemi bili zbog nedostatka opreme.

„Mi smo već završili projekat znači 500+ i 3000+, instalirano je 30 MW. Tih 30 MW na tržištu obezbjeđuje godišnje pet miliona eura. Samo 30 MW, znači taj prvi projekat koji smo završili. S tim da vijek trajanja tih panela je oko 25 godina, pa možete zamisliti koliko je to isplatila investicija, 25 godina na osnovu jedne ugradnje imate svake godine 5 miliona eura. Mi smo sada krenuli novi projekat 5000+. 5000+obezbjeđuje ugradnju 70 MW. Znači 70 MW će da obezbjeđuje godišnje oko 12 miliona eura. Ako je 30 MW bilo 5 miliona, onda 70 MW već ukoliko 12 miliona eura", kaže Saveljić.

Naglasila je da će u aprilu bez problema biti isplaćeni korisnici koji su proizveli višak električne energije.

Saveljić je kazala je da je već urađen proizvodno-finansijski plan za 2024. godinu.

„U ukupnoj strukturi troškova, kod nas najveći procenat, najveće učešće imaju troškovi radne snage, oni čine negdje oko 85 odsto od ukupnih troškova. Po ovom finansijskom planu, gdje smo mi sa relevantnim podacima ušli, nama prihodi iznose preko sedam miliona eura, a troškovi sa ovakvim smanjenim brojem zaposlenih će biti oko pet miliona i 800 hiljada, tako da preko milion očekujemo profit ovoj godini, pri čemu sam rekla, pošto smo uradili na egzaktnim podacima, postupanja može biti svega plus minus pet odsto“, kazala je Saveljić.

Objasnila je da je gubitak od dva miliona nastao zbog nedostatka opreme. Svaki dan bez opreme, Solar gradnju košta 30.000 eura, a za nabavku je zadužena Elektroprivreda Crne Gore.

„To je bio problem od avgusta do novembra i to je akumuliralo gubitak. U junu je Solar gradnja bila profitabina“, kaže ona.

Smatra da nije bilo dovoljno opreme jer javne nabavke nijesu na vrijeme reagovale ili su bile otežane procedure.

Ona kaže da je problem za funkconisanje Solar gradnje predstavljao i višak zaposlenih i zbog čega je usvojen sanacioni plan koji podrazumijevao smanjenje tog broja za 30 odsto.

„Od 550 koje smo imali 31. decembra, danas imamo oko 390 zaposlenih“, kazala je ona.

Govoreći o dva miliona eura gubitka, ona je kazala da će se to pokriti profitom.

„Mi smo sada već profitabilni. Imamo u najavi nove projekte. Ne vidim razlog da Solar gradnja ne bude profitabilna, to je budućnost“, istakla je Saveljić.

Smatra da fama koja se diže u posljednje vrijeme zbog prekomjernog zapošljavanja i nabavke opreme stvara lošu sliku o jako dobrom projektu.

„To je mlada firma koja je morala da se digne na noge“, kazala je ona.

Istakla je da se projekat Solari 5000 nastavlja nakon četiri mjeseca i da će ukoliko vremenske prilike dozvole sve biti nadoknađeno.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.