Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sindikat uprave i pravosuđa traži uvećanje zarada

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 31.10.2022. u 11:11
Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore traži uvećanje zarada na nivou usaglašavanja koeficijenata sa zdravstvom i prosvjetom, saopštio je predsjednik Nenad Rakočević.

Rakočević kaže da je teška ekonomska kriza uzrokavana skoro pa hiper inflacijom dovela je život jednog zaposlenog u državnoj administraciji na puko preživljavanje.

Informisao je sve državne službenike i namještenike, da su se državni organi “konačno probudili” .

“Konačno je 19. oktobra održan sastanak predstavnika našeg sindikata sa Ministrom finansija Damjanovićem te na njemu dogovorili veći dio spornih stvari, odnosno način i dinamiku rješavanja najvažnijih problema koje opterećuju naše članove, odnosno zaposlene u državnoj i lokalnim upravama”, navodi se u saopštenju.

Objašnjava da su dobili riječ ministra za povećanje plata-

“Urgentno usaglašavanje Granskog kolektivnog ugovora, koje očekujemo već u utorak 1. novembra je prvi korak potrebne dogovorene procedure, koja će najkasnije do kraja godine u kompletu biti realizovana izmjenom Zakona o zaradama i u konačnom implementiranjem do tog trenutka ispregovaranih koeficijenata u Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa”, navodi se u saopštenju.

On je objasnio da će se nakon toga ljudi iz javne upave pitati o visini zarada. Optužio je predstavnike granskih sindikata da su pregovarali zarade samo za svoju granu.

“Sada i ptice na grani vide da je došla voda do poda, nezadovoljstvo državne administracije kulminira do granica nezadovoljstva koja od nas traži da radikalizujemo načine naših zahtjeva, što ćemo mi njihovi jedini legitimni predstavnici i uraditi, ako osjetimo da se pokušava nešto izigrati ili ako bude potrebno da inertnu stranu, stranu vlasti, moramo forsirati da ispoštuje svoj dio dogovora”, navodi se u saopštenju.

Kazao je da je projekat Evropa sad, odnosno tadašnje uvećanje zarada, zajedno sa izmjenom Zakona o radu i novom visinom minimalne zarade u iznosu od 450 eura, donio i niz diskriminatornih deformacija.

“Visina zarada za namještenike ( osnovna škola ) se izjednačila sa ostalim zvanjima koje pokrivaju IV, V i VI stepen stručne spreme. Potpuno se degradirao institut minulog rada, postao je nevidljiv u konačnoj zaradi, kao što su postali nevidljivi i ostali dodaci u vidu prekovremenog rada, rada noću i rada u vrijeme državnih i vjerskih praznika. Bolovanje se ne odbija na način, jednostavno i shvatljivo rečeno od minimalne zarade – 450 eura, onu koju većina prethodno navedenih prima, bolovanje se odbija od njihove zarade koja se prepoznaje kroz koeficijente, a koja je značajno manja”, navodi se u saopštenju i dodaje da to znači da niko ne smije da se razboli jer neće imati da preživi.

Navodi se da se sektoru javne uprave nije uvećana zarada od 2016, a tada je ono u prosjeku bilo 20 eura.

“Drugim djelatnostima se u isto vrijeme uvećanje dogodilo već nekoliko puta, te očekujemo da se visina koeficijenata u budućnosti izjednači sa svima ostalim stručnim spremama iz na primjer prosvjete i zdravstva, jer se i bez državne i lokalne uprave ne može funkcionisati i mi imamo integritet i mi smo krucijalno važni”, navodi se u saopštenju.

Pitali su koliko se miliona baci zato što postoji institut primanja jednogodišnje zarade za funkcionere, nakon njihove smjene ili isteka mandata.

“Za funkcionere – poličare ima novca, a za radnike nema. Mislimo da će se morati imati”, poručio je Rakočević.

Poručio je i da će socijalni partneri na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem morati više da ih poštuju.

“Drage kolege zaposleni u državnoj i lokalnim upravama, narativ prethodnog je da neko hoće da otpušta i zapošljava u skladu sa trenutnim političkim ili partijskim interesima, a da u Savjetu nema obaveznog predstavnika zaštitnika zaposlenih, to jest predstavnika sindikata. Postavljamo pitanje našim kolegama, da li mislite da vas mogu zaštiti direktori, ministri, premijer ili nvo sektor”, navodi predsjednik Sindikata.

Poručio je da je trenutna situacija u javnoj upravi veoma loša, te da doprinosi padu nataliteta, odlivu kadrova i radne snage.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
  Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.