Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Siva ekonomija guši turizam

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 22.05.2024. u 08:47
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.

"Prioritet je suzbijanje sive ekonomije. Ta pojava negativno utiče na javne finansije i fiskalnu stabilnost, ali i na poslovni ambijent, konkurentnost i održivost realnog sektora, jer djeluje kao nelojalna konkurencija preduzećima koja uredno izmiruju obaveze. Prisutna je u skoro svim segmentima turističke privrede – neregistrovano obavljanje djelatnosti, neprijavljeni radnici, nepravilan obračun zarada, neregistrovanje prihoda... Privatni smještaj je dobar potencijal koji treba registrovati, standardizovati i objedinjeno ponuditi tržištu. Zato bi trebalo sagledati mogućnost pojednostavljenja procedura i paušalno plaćanje obaveza za izdavaoce do 15 kreveta", kazao je Jovović i ukazao na mogućnost pojave novog vida sive zone zbog različitih stopa PDV-a u restoranima i hotelima.

Zato predlaže srednju stopu PDV-a, koja će biti jedinstvena za sve kategorije i usluge u ugostiteljstvu.

"Sektor turizma, iako definisan kao strateški, opterećuju brojni izazovi. Turistički poslenici ukazuju da na uspješnost sezone naročito utiču buka, nedostatak stručne radne snage i zapošljavanje stranaca, komunalna i saobraćajna infrastruktura, građevinski radovi tokom sezone, zadržavanje turista na graničnim prelazima... Potrebno je da sve opštine, u saradnji sa komunalnim preduzećima, pripreme plan aktivnosti uklanjanje smeća u periodu pripreme i u sezoni, a JP za upravljanje morskim dobrom da sedmično izvještava o čistoći i stanju na plažama. Treba sagledati mogućnost nastavka projekta ,,Neka bude čisto“, poručuje Jovović i ukazuje da treba dinamiku saobraćajnih projekata prilagoditi turističkoj sezoni.

"Putni pravac iz Srbije prema Beranama i Rožajama mora se što prije staviti u funkciju. Goste čak i u glavnoj sezoni dočekuju građevinske mašine na putevima, u gradovima, čak i na plažama. Apelujemo na Opštinu Budva da se ubrza rekonstrukcija Mediteranske ulice, jer su turisti već stigli i ne mogu doći do hotela. Potrebno je formirati međuresornu komisiju koja bi se bavila praćenjem dinamike realizacije infrastrukturnih projekata u turističkim centrima", poručio je Jovović.

Predlaže da se na granicama uvedu mobilni čitači putnih isprava i postigne dogovor sa Dubrovačko-neretvanskom županijom oko preusmjeravanja tranzitnih putnika preko prelaza Ilino Brdo i Vraćenovići, pojednostaviti komunikaciju između regionalnih aerodroma i u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja provjeriti zakonska rješenja i praksu u pogledu prevoza hotelskih gostiju do aerodroma u Tirani i Dubrovniku. Ističe da je od velikog značaja valorizacija aerodroma Podgorica i Tivat, odnosno konačnog opredjeljenja Vlade po pitanju koncesija.

"Aerodromi Tivat i Podgorica moraju povećati kapacitete i broj linija prema ključnim emitivnim tržištima tokom cijele godine, a u Tivtu omogućiti noćno letjenje. Upućujemo inicijativu JP za upravljanje morskim dobrom za uređenje vodenog terminala na aerodromu Tivat i adekvatno uređenje prilaza do početka glavne sezone. Na poboljšanje avio-povezanosti Crne Gore sa Evropom treba snažno da utiče Air Montenegro, koji mora biti partner turističkoj privredi", naglasio je Jovović.

Objašnjava da je jedan od najkritičnijih aspekata našeg turizma kratka sezona.

 

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.
  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.